Een oplossing voor schulden! (I)

Er zijn steeds meer mensen in Nederland die in een problematische schuldensituatie terecht komen. Deze mensen zien geen oplossing meer voor hun schulden! Het kan zijn dat u zich in zo’n situatie bevindt, maar het kan ook een familielid, vriend, kennis, collega of medewerker van u betreffen.

angelique-portret-0005-30-25
Angelique Bouwens
De oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan een problematische schuldensituatie zijn divers. U kunt hierbij onder andere denken aan werkloosheid, relatiebreuk en psychologische problemen.
Welke mogelijkheden bestaan in Nederland om weer een vooruitzicht te krijgen op een schuldenvrije toekomst?
In eerste instantie kunnen mensen met problematische schulden binnen hun gemeente terecht bij maatschappelijke en schuldhulpverlenende instanties. In de gemeente Sittard-Geleen betreffen dit instanties zoals Partners in Welzijn en Kredietbank Limburg.
De wet regelt welke personen en instanties schulden mogen regelen. Naast gemeenten en kredietbanken mogen onder andere ook advocaten schulden regelen. Particulieren en particuliere ondernemers wenden zich dan ook steeds vaker tot een advocaat om tot een oplossing te komen voor hun schulden.
De schuldhulpverlener of advocaat inventariseert in eerste instantie de gehele financiële situatie. Dit betekent dat naast de schulden ook de inkomsten en uitgaven nader worden bekeken. Ook wordt er advies gegeven over voorzieningen waarop een beroep kan worden gedaan om het inkomen te verhogen en vaste lasten te verlagen. Hierbij kan worden gedacht aan het aanvragen van toeslagen bij de Belastingdienst en/of het indienen van verzoeken tot kwijtschelding van gemeentelijke heffingen, waterschappen e.a.
Voorts zal worden berekend hoeveel iemand over een periode van minimaal drie jaar maandelijks aan zijn schuldeisers kan betalen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de bijstandsnormen. De schuldhulpverlener zal op basis van de uitkomsten namens de schuldenaar een voorstel doen aan de schuldeisers. Dit voorstel betreft in de regel een voorstel tot maandelijkse betaling voor de duur van drie jaar, waarna aan het einde van deze periode de resterende schulden door de schuldeisers worden kwijtgescholden. Als alle schuldeisers instemmen met het voorstel is er een minnelijk akkoord bereikt.
Als er een bedreigende situatie ontstaat tijdens het schuldhulpverleningstraject, zoals een gedwongen woningontruiming, beëindiging van de levering van gas, elektra of water of opzegging dan wel ontbinding van de zorgverzekering, kan de rechtbank een verbod hiertoe uitspreken.
Als aan het einde van het schuldhulpverleningstraject blijkt dat er geen minnelijk akkoord tot stand kan komen doordat een enkele schuldeiser niet instemt met het betalingsvoorstel, dan bestaat de mogelijkheid om bij de rechtbank een verzoek in te dienen voor een dwangakkoord. Dit betekent dat de schuldeisers kunnen worden gedwongen in te stemmen met de schuldregeling.
Voor het indienen van de voorgaande verzoeken bij de rechtbank, is het raadzaam om advies en begeleiding van een advocaat te vragen.
Blijkt dat ondanks alle inspanningen er geen mogelijkheden bestaan om tot een minnelijk akkoord te komen met de schuldeisers, dan betekent dit dat er een uitzichtloze problematische schuldensituatie is ontstaan. Dit opent de deur naar de mogelijkheid om een beroep te doen op de wettelijke schuldsaneringsregeling. Een beroep op de wettelijke schuldsaneringsregeling kan worden gedaan door het indienen van een verzoek bij de rechtbank. De schuldhulpverlener of advocaat die het schuldhulpverleningstraject heeft uitgevoerd kan dit verzoek inclusief de daarbij horende verklaring opstellen. De wettelijke schuldsaneringsregeling is het laatste redmiddel!
In mijn volgende artikel zal ik nader ingaan op de wettelijke schuldsaneringsregeling.
Als u vragen heeft over de wettelijke schuldsaneringsregeling kunt u contact opnemen met mr Angelique Bouwens.
Door: Angelique Bouwens
Cookieinstellingen