Het is nog steeds volop in het nieuws. De economische crisis is nog niet voorbij en veel mensen hebben moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit uit zich ook in de huursector. In de eerste helft van 2013 zijn er weer meer woningen ontruimd dan in 2012.
Ellen Frins
Ontruiming van de woning is de grootste nachtmerrie van een huurder. Brieven van deurwaarders worden vaak genegeerd en nog voordat de huurder goed en wel beseft wat er aan de hand is, heeft de verhuurder bij de Kantonrechter gevorderd om de huurovereenkomst te ontbinden en de woning op korte termijn te ontruimen.
Wat zijn de mogelijkheden als huurder en kan de verhuurder deze vordering zomaar indienen?
Redenen voor ontbinding en ontruiming
Voor een verhuurder bestaan meerdere gronden om de huurovereenkomst met een huurder te ontbinden. Eén van de meest voorkomende redenen van de afgelopen tijd is een huurachterstand, ook wel aangeduid als wanprestatie. Een andere reden kan bijvoorbeeld het veroorzaken van ernstige overlast zijn, samengevat in de grond dat de 'huurder zich niet gedraagt zoals het een goed huurder betaamt'.
De rechter is in sommige gevallen bevoegd om de huurovereenkomst te ontbinden en de huurder uit zijn woning te zetten. Een huurder geniet echter huurbescherming en een eigen woning en een dak boven het hoofd hebben is heel belangrijk, dus een rechter zal niet zomaar iemand uit zijn of haar huis zetten. De rechter dient de belangen van zowel de verhuurder als de huurder goed af te wegen en zal ook naar de persoonlijke omstandigheden en de feiten kijken.
Wat kun je tegen een verzoek tot ontbinding en ontruiming doen?
Wanneer u door uw verhuurder gedagvaard wordt, is het van belang om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met een advocaat die u verder kan helpen. Het is mogelijk dat u gedagvaard wordt in een bodemprocedure bij de kantonrechter of in kort geding. Met name bij kort geding procedures is het van belang zo snel mogelijk een advocaat in te schakelen aangezien de termijn tot de zitting over het algemeen erg kort is en de zaak zo goed mogelijk moet worden voorbereid en er nog stukken ingediend kunnen worden tot 24 uur voor de zitting.
In een bodemprocedure kan de huurder zijn reactie op hetgeen door de verhuurder in de dagvaarding is gesteld geven middels een zogenaamde conclusie van antwoord. In deze schriftelijke conclusie kunt u als huurder uiteenzetten waarom de ontbinding en ontruiming ongerechtvaardigd en ongegrond zou zijn. Zo kan er bijvoorbeeld een gegronde reden zijn voor de betalingsachterstand en kan deze snel zijn ingelopen, of zijn er in het verleden expliciete afspraken met de verhuurder gemaakt.
Indien geen gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om inhoudelijk verweer te voeren, zowel schriftelijk als ter zitting, dan wordt verstek verleend en wordt de vordering van de verhuurder in het algemeen toegewezen. Hetgeen in kort geding meestal betekent dat de huurder de woning binnen 8 dagen dient te ontruimen en in een bodemprocedure zal de huurovereenkomst ook zijn ontbonden. Het is dan ook van belang om middels de conclusie of door middel van verweer ter zitting goed inhoudelijk verweer te voeren.
Ook voordat de verhuurder een gerechtelijke procedure heeft gestart kan een advocaat al veel voor een huurder betekenen. Soms is het mogelijk om te bemiddelen en is een gerechtelijke procedure niet meer nodig.
KampsVanBaarAdvocaten heeft ruime ervaring met ontbindingen, ontruimingen en overige huurzaken. Heeft u een probleem met uw verhuurder of heeft u vragen neem dan vrijblijvend contact op met Ellen Frins.
Door: Ellen Frins