Kroedwösj-wandeling met IVN Sittard-Geleen en IVN Munstergeleen

Foto: Veldeke

Op dinsdag 14 augustus houden IVN Sittard-Geleen en IVN Munstergeleen een Kroedwösj-wandeling met aansluitend het maken van een kroedwösj.

Al wandelend wordt een deel van de Kroedwösj verzameld. Hierbij worden de historische achtergronden per plantensoort toegelicht. In de Heemtuin is er dan voldoende materiaal aanwezig om zelf een Kroedwösj te maken. Voor hen die deze traditie niet kennen is er uitleg over 15 augustus Maria Hemelvaart.

Het woord ‘wösj’ betekent boeket. ‘Kroed’ spreekt bijna voor zich. Aan sommige kruiden of gewassen werden in het verleden – en soms ook nu nog – vaak magische werking toegedicht.

Voor een ‘kroedwösj’ zijn 7 verschillende planten nodig, die volgens de overlevering van het oude volksgeloof beschermen tegen onheil. Ook het getal 7 is een heilig getal en komt al in het Oude Testament voor. Toen Maria in de Hemel is opgenomen, zou er een bos kruiden, of de geur ervan, in haar graf zijn achtergebleven.

De 7 planten zijn: tarwe, rogge, bijvoet, leverkruid, boerenwormkruid, duizendblad en walnootblad. Dit boeket wordt samengebonden met een blauw lint, de kleur van Maria. De Kroedwösj wordt op 15 augustus, het feest van Maria ten Hemel Opneming, gewijd.

De wandeling vertyrekt om 13:30 uur vanaf de parkeerplaats van de kerk in Munstergeleen. De wandeling wordt begeleid door gids Harrij Gijsen en is ook voor niet IVN-leden vrij toegankelijk.

Cookieinstellingen