Comedian Mo Hersi met ‘EGO’ bij De Domijnen

Foto: Mo Hersi

Op woensdag 25 november 19:00 uur is comedian Mo Hersi te gast bij Schouwburg De Domijnen met zijn show EGO.

‘EGO’ is als Oudejaarsconference een combinatie van comedy, spoken-words en muziek. De oudejaarsconference is sinds de jaren 60 uit de vorige eeuw met Wim Kan en Toon Hermans een Nederlandse traditie geworden. Toen heetten de bespelers nog cabaretiers, nu heten ze comedians, stand up comedians zelfs, met namen als Jandino Asporaat, Jörgen Raymann, Roué Verveer, Murth Mossel, Najib Amhali, Fuad Hassan, Ali B en Eric van Sauers. Tot nu toe is er nog geen zwarte mannelijke comedian geweest die een oudejaarsconference heeft gehouden. Howard Komproe heeft in 2014 nog wel een nieuwjaarsconference in Toomler Amsterdam gehouden, maar verder heeft niemand van de nieuwe garde zich aan dit genre gewaagd. Mo Hersi kan en wil dan ook graag de eerste zijn, waarmee hij en passant ook de titel van zijn voorstelling EGO bevestigt.

De eerste zwarte mannelijke comedian in Nederland met een oudejaarsconference is Mo Hersi uit Almere

Net als elke traditionele oudejaarsconference komen gebeurtenissen uit Nederland en Almere aan bod, maar niet alleen uit 2020, ook uit de jaren daarvoor. Diversiteit is een thema dat nog niet aan jaargangen is gebonden. Met de voorstelling geeft Mo zijn blik op het verhaal van diversiteit in Nederland en introduceert hij de theaterbezoekers in de wereld van zijn dubbele ego, het verhaal van een Afrikaanse Almeerder in Nederland.

Zijn verhaal kent vaak een in humor ingebedde serieuze boodschap, waarmee hij duidelijk wil maken dat burgerschap en culturele afkomst niet met elkaar in tegenspraak zijn. Je kunt wachten tot dat de wereld en je omgeving verandert, of je kunt proberen die verandering zelf te bewerkstelligen. Dat is nu net het adagium van Mo Hersi geworden en wil hij in dit avondvullend theaterprogramma zijn kijk op de wereld delen met het publiek in de zaal.

De keuze voor de oudejaarsconference als vorm biedt hem de ruimte om de complexe onderwerpen van deze tijd, zoals burgerschap, weerbaarheid, islamisering, polarisatie en zelfs radicalisering met de vrijheid van spreken à la Youp van ’t Hek te kunnen benaderen. Dat moet bevrijdend kunnen werken, voor hem, de doelgroepen en het publiek.

Mo Hersi (1985) is in Ethiopië geboren en is als ex-vluchteling bekend geworden als ‘The Messenger’ en verbinder van Nederland met zijn voettocht van 800 kilometer door Nederland. Daarnaast is hij ambassadeur voor Vluchtelingenwerk Nederland en Ambassadeur diversiteit van de Vierdaagse Nijmegen. Hersi zet zich graag in voor meer verbinding en diversiteit in Nederland. “Hoe meer culturen met elkaar delen, hoe rijker we Nederland samen kunnen maken.”

Deze voorstelling gaat alleen door als de RIVM-regels van 17 november dat toelaten.