Concert Ensemble Les Goûts Réunis – het muzieklandschap rond J.S. Bach

Foto: © Les Goûts Réunis

Op zondag 13 januari om 15:00 uur geeft Ensemble Les Goûts Réunis in het Salviuskerkje in Limbricht een zondagmiddagconcert.

Ensemble Les Goûts Réunis verzorgt concerten met Barok en vroeg-Klassiek repertoire. Het ensemble koos de naam Les Goûts Réunis met een dankbare knipoog naar François Couperin, een van de meest vooraanstaande barokcomponisten. Letterlijk vertaald betekent ‘Les Goûts Réunis’: de smaken/stijlen verbonden. Vanuit een kleine vaste kern worden er verbindingen gelegd naar musici om het repertoire van de 17e en 18e eeuw te exploreren. Al naar gelang de te spelen werken varieert het ensemble van samenstelling. De musici spelen op kopieën van instrumenten uit de 17e en 18e eeuw. Juist het bespelen van deze “oude” instrumenten geeft een verbondenheid in smaak en klankvoorstelling.

De speellijst van Les Goûts Réunis bestaat uit werken die de verschillende stijlen in die periode omvatten, zowel instrumentale stukken als werken met zangsolisten. Voor dit zondagmiddagconcert in het Salviuskerkje ligt de focus op het muzieklandschap rond J.S. Bach:

  • Georg Philip Telemann was een echte tijdgenoot van Bach en was op een gegeven moment zelfs een regelrechte concurrent van Bach. Als componist zeer bekend en gevierd en met een feilloos zakelijk inzicht was hij destijds de leidinggevende figuur in het muziekleven van de stad Hamburg. Zijn composities zijn lichtvoetiger, niet zo streng in de leer of, zo men wil, met minder “diepgang” dan bij Bach, maar in dat laatste kan hij ook verassend om de hoek komen.
  • Johann Gottlieb Janitsch en Johann Christian Bach zijn beiden nakomelingen van de Duitse Hoogbarok. Bij Janitsch proef je al duidelijk het gegeven om een persoonlijke affectie te ‘omschrijven’, terwijl Johann Christian Bach heel expliciet zijn persoonlijke gevoelens toonzet, geïnspireerd door zijn jarenlang verblijf in Italië. Beiden zijn een verbindingsschakel tussen de Barok en de klassieke periode.

De volgende werken worden uitgevoerd:

  • G.F. Telemann; Quartet G-Dur voor traverso, viool, hobo en basso continuo
  • J.G. Janitsch; Quadro in G-Dur voor traverso, viool, hobo en basso continuo
  • G.F. Telemann; Suite voor traverso, viool, viola da gamba en continuo
  • J.Chr. Bach; Quintet D-Dur voor traverso, hobo, viool, viola da gamba, cembalo obligato.

De uitvoerenden zijn Annalies Havelaar – traverso; Joop Blokland – Barokviool; Hein van Ooij – Barokhobo; Susan Houtman – viola da gamba en Anja Hendrikx – klavecimbel.

Entree: 12,50 euro; 10,00 euro bij reserveren; kinderen tot 12 jaar gratis
Reserveren: [email protected]
Informatie Les Goûts Réunis: www.lesgoutsreunis.nl
Datum en aanvangstijd: zondag 13 januari om 15:00 uur
Locatie: Salviuskerkje, Platz 2, 6141 AT Limbricht
Informatie Salviuskerkje: www.salviuskerkje.nl

article
151215
Op zondag 13 januari om 15:00 uur geeft Ensemble Les Goûts Réunis in het Salviuskerkje
https://sittard-geleen.nieuws.nl/evenementen/concert-ensemble-les-gouts-reunis/
2019-01-02T23:47:42+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/305/2019/01/02233310/les-gou%CC%82ts-re%CC%81unies.jpg
J.S. Bach, Les Goûts Réunis, Oude Salviuskerkje