Continium Discovery Experience

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Onder de naam Continium Discovery Experience kunt u in Sittard van 20 december 2014 tot en met 10 mei 2015 een interactieve expositie over materialen bezoeken.

De Continium Discovery Experience Sittard is vanaf 20 december 2014 tot en met 10 mei 2015 ieder weekend, op woensdag, op feestdagen en tijdens vakanties dagelijks geopend van 11:00-17:00 uur (op woensdagen van 13:00-17:00 uur). De expositie is ingericht op de voormalige locatie van het Laagland Theater aan de Engelenkampstraat 25.

De wereld van materialen
In de Continium Discovery Experience Sittard ontdekken bezoekers alles over materialen. Een heel abstract begrip, want alles om ons heen is gemaakt van materiaal. In de expositie ontdekken bezoekers dat materialen één ding met elkaar gemeen hebben; ze zijn allemaal opgebouwd uit moleculen. Moleculen zijn weer opgebouwd uit atomen. Door verschillende atomen samen te voegen kunnen weer nieuwe materialen ontstaan.

Onderzoeken, ontwerpen, maken en testen
De expositie is verdeeld in verschillende gebieden. In de onderzoeksomgeving ontdekken bezoekers dat alle materialen zijn opgebouwd uit moleculen en atomen. Door invloed uit te oefenen op deze bouwstenen van het leven, ontstaan nieuwe materialen of krijgen bestaande materialen nieuwe eigenschappen. Zo wordt materiaal bijvoorbeeld warmtegevoelig, zeer sterk, vuilafstotend enzovoorts. In de ontwerpomgeving denken bezoekers na over een eigen uitvinding waarin nieuwe materialen kunnen worden toegepast. Met de onderzoeksomgeving als inspiratiebron stappen ze in het ideeënhuis waar ze hun eigen uitvindingen uitwerken. In de maak en testomgeving gaan bezoekers zelf aan de slag met nieuwe en bestaande materialen. Zo wordt getest welk materiaal het beste kan vliegen, aardbevingen kan doorstaan of het meeste geluid maakt. Daarnaast kunnen bezoekers meedoen aan 3D-workshops waar met 3D-pennen en 3D-printers nieuwe creaties gemaakt worden.

Labs
De Discovery Experience Sittard telt maar liefst drie labs, waar bezoekers onder begeleiding aan de slag gaan met diverse workshops. In het Science Lab werken ze met basisprincipes van metaalbewerking. Zo kunnen ze zelf diverse producten maken, die na afloop mee naar huis mogen. In het Chemie Lab ligt de nadruk op chemische reacties en in het Maak Lab gaan bezoekers aan de slag met een kettingreactie.

Naast de expositie beleven bezoekers in de Continium Discovery Experience een Science Show; wetenschapstheater waarin het publiek actief betrokken wordt bij allerlei leuke experimenten.

Kaarten kosten € 6,00 voor volwassenen en € 4,00 voor kinderen en zijn online en aan de kassa verkrijgbaar. De Continium Discovery Experience Sittard is te bezoeken tot en met 10 mei 2015. Tevens is de Discovery Experience te boeken voor kinderfeestjes. Meer informatie via www.discoveryexperience.nl.