Manufacta III Ceramica, de tentoonstelling waarbij ambacht en gedenken centraal staan

Foto: De Domijnen

Van 22 april tot en met 30 juni 2019 kunt u bij Erfgoedcentrum De Domijnen de expositie ‘Manufacta III Ceramica’ bezoeken. Bij deze tentoonstelling staan ambacht en gedenken centraal.

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april 2019, opent de nieuwe expositie Manufacta III Ceramica in Erfgoedcentrum De Domijnen. Deze expositie is in samenwerking met de Keramiek Kring Limburg tot stand gekomen. De expositie loopt tot en met 30 juni en is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur.

Manufacta

In de tentoonstellingsreeks Manufacta staan vakwerk en ambacht centraal. Manufacta vond voor het eerst plaats in 2014. Hand- en weefwerken van onder andere Annie Schreurs werden destijds in combinatie met stukken uit de textielcollectie gepresenteerd. In 2016 toonde de expositie Manufacta II vilt- en borduurwerk van Annemie Koenen, Lucien en Rosalie Laudy.

In navolging van deze twee exposities komt De Domijnen nu met het vakwerk van de Keramiek Kring Limburg. 25 kunstenaars werken mee aan deze tentoonstelling, allen met hun eigen invalshoek en visie op keramiek. Enkelen maken, speciaal voor deze expositie, een werk dat geïnspireerd is op één van de gedenkborden uit de collectie van De Domijnen. Daarnaast presenteren ze enkele eerder gemaakte werken die aansluiten bij de thema’s keramiek als ambacht of gedenken.

Keramiek Kring Limburg

In Limburg en de omliggende grensgebieden in België en Duitsland speelt keramiek traditioneel een belangrijke rol. In 2001 heeft een enthousiaste groep Limburgse keramisten de Stichting Keramiek Gids Limburg opgericht (vanaf 2009 bekend als de Keramiek Kring Limburg).

De keramisten laten een grote verscheidenheid in vorm, techniek en stookwijze zien, zowel in toegepast (gebruikskeramiek) als vrij werk. Figuurlijk, abstract, monumentaal, gedetailleerd. Gedraaid, gegoten, gemodelleerd of opgebouwd. Raku, houtstook (anagama), gas- of elektrische oven. Het zijn steeds opnieuw creatieve uitingen van liefde en fascinatie voor het werken met klei.

Deelnemende keramisten: Imants Ancans, Lucie Berben, Donnie van Bree, Ingrid Breuers, Alda Brunenberg, Joop Crompvoets, Lei Hannen, Cindy Heldens-van Aarssen, Niek Hoogland, Dawaa Huizinga-Molom, Piet Kerkhof & Heleen Dekkers, Stan Linssen, Arjen Markenstein, Marlies Pouls, Els Puts-Gouder de Beauregard, Anja van Rijen, Ruth Stark, Peter Taubert, Edith Tergau, Silke Ullrich, Neeltje de Vries, Yanette Wald van Hemelrijck, Lidwien van Wersch, John Willems, Carla Wolfs.

Educatie De Domijnen biedt een bijzonder project voor klassen (groep 4 tot en met 6) genaamd ‘Herinnerdingen’, met o.a. een filosofisch gesprek over herinneren en verschillende waarden van kunst en een workshop waarbij een feestelijke herinnering wordt gemaakt met klei.

meer informatie over herinnerdingen

Het Erfgoedcentrum is dagelijks (behalve op maandag) geopend van 11:00 tot 17:00 uur. De expositie Manufacta III Ceramica is te bezoeken vanaf 22 april tot en met 30 juni 2019. Deze expositie bevat een programma met o.a. 12 rondleidingen en workshops.

meer informatie over Manufacta III