Expositie Rees Laudy (1926-2017)

Werk van Rees Laudy
Foto: De Domijnen

De Westelijke Mijnstreek kent veel kunstenaars die in hun tijd zeer populair waren, maar inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt.

In de komende tentoonstelling wordt de aandacht gevestigd op Paula Maria Theresia (Rees) Laudy (1926-2017). Zij komt uit een familie die al vele generaties naam maakt in Sittard. De expositie loopt van 14 juli tot en met 1 september 2019 en is van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Ook zijn er speciale Laudy wandelingen.

Veelzijdig werk

Rees maakte onder andere veel religieuze kunstwerken. Het lijdensverhaal van Christus trok haar erg aan. Zelf dacht ze dat die aantrekkingskracht kwam door haar ervaring in de verpleging en de ziekte van haar moeder. Als Rees ging tekenen werd het altijd automatisch een Christus. Leermeester Viehoff adviseerde haar hiermee te stoppen en haar blik te verruimen. Door een voordracht van Godfried Bomans over een ‘lege stoel’ maakte Rees een reeks schilderijen waar een stoel in voorkwam. Ook maakte ze gouaches, aquarellen, krijttekeningen en tekeningen in kleurpotlood. Later schilderde ze graag portretten, dorps- en stadsgezichten en enkele landschappen in haar atelier. Ook begon ze met beeldhouwen, aanvankelijk in hout, later ook in speksteen.

Persoonlijkheid

Rees Laudy is als kind van haar tijd ondanks de tegenslagen in het leven haar talenten blijven ontwikkelen. Haar motto’s waren: ‘rechtop en schouders achteruit’ en ‘niet klagen, maar dragen’. Een andere lijfspreuk die haar kenmerkte was: ‘en wiejer geine poespas’.

Leermeester Jean Viehoff zei over haar: “Rees loopt niet mee met de huidige theorieën; zij gaat rustig haar eigen gang, zij heeft een eigen, zeer persoonlijke stijl gevonden. Nu eens gaat van haar schilderijen een serene rust uit, dan weer spreekt er een felheid en geladenheid in kleuren uit”.

Laudy wandelingen

Op zondag 21 juli, 4 en 18 augustus en 1 september worden speciale Laudy wandelingen georganiseerd. Deze wandelingen beginnen telkens om 13:30 uur (tot 15:00 uur). Ze starten op het Stationsplein te Sittard, onder de klok. Na de wandeling is er om 15:00 uur een rondleiding door de expositie. Voor deze aansluitende rondleiding is een geldig entreebewijs of museumkaart nodig. Gelieve vooraf aan te melden via [email protected] of 088-5995555. Deelname van max. 25 personen. Let op: vol=vol.

Expositie Rees Laudy bij De Domijnen

0