Open Monumentendagen met een groen tintje

Agnetentuin
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In het weekeinde van 14 en 15 september is het Open Monumentendag. Het grote publiek denkt bij monumenten al snel aan gebouwen en niet meteen aan monumentale tuinen en parken.

Met de klimaatcrisis en de oprukkende monocultuur in het landschap en in tuinen is er nu echter meer dan ooit reden om het belang van groen erfgoed van de daken te schreeuwen. De Nederlandse Tuinenstichting, die behoud van het groene erfgoed als kerntaak beschouwt, heeft daarom per provincie een aantal monumentale tuinen en parken uitgenodigd om in dit weekeinde hun poorten gratis open te zetten voor een groter publiek.

In Limburg zijn de Geheime Tuinen van Sittard uitgenodigd om deel te nemen.

Het thema van de Open Monumentendag 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun ontspanning en vermaak? Al vanaf het einde van de 16e eeuw lieten welgestelde stedelingen buiten de stad landgoederen en buitenplaatsen aanleggen om daar de stank en de drukte van de stad te ontlopen. Niet voor niets noemden zij hun buitenplaatsen vaak lustoorden. Zij wisten toen al wat nu wetenschappelijk is bewezen: tuinen zijn goed voor de gezondheid en het welzijn van mensen, kortom het zijn plekken van plezier.

De Geheime Tuinen vormen zulke groene oases midden in de stad. Oases met boeiende verhalen. De werkgroep Geheime Tuinen, onderdeel van de Vereniging Sittards Verleden, presenteert de tuinen door de geschiedenis van het groen te combineren met de verhalen.

Openingstijden en activiteiten in de Geheime Tuinen

Tijdens Open Monumentendag zijn de Jardin d’Isabelle, de Ursulinentuin, de Jardin des Roses en de volkstuinen langs de stadswal op beide dagen open. De tuin van het klooster St. Agnetenberg is alleen op zondag geopend van 12:00 tot 17:00 uur (ingang via het straatje naast de vishandel in de Rosmolenstraat).

Een plattegrond met de tuinen is te verkrijgen bij de informatiestand die op zaterdag te vinden is voor de Sint Michielskerk aan de Markt en op zondag in de Agnetentuin. Tevens is hier het door het Comité Open Monumentendag Sittard-Geleen 2019 uitgegeven informatieboekje gratis te verkrijgen.

Wie benieuwd is naar de verhalen van de tuinen kan deelnemen aan een van de Geheime Tuinen wandelingen. Op zaterdag start om 14:00 uur een wandeling naar het rijksmonumentale Stadspark van Sittard. Op zondag staat om 10:30 uur een reguliere wandeling door de geheime tuinen in het centrum op het programma. Beide wandelingen starten bij de ingang van de Michielskerk aan de Markt.

Op zondag is de Agnetentuin van 12:00 tot 17:00 uur geopend. Meester-herboriste Bianca Kruitz verzorgt er een plukwandeling langs kruiden en eetbare planten in de tuin. Deze (gratis) wandeling start om 14:00 uur. Opgave is niet nodig. In de veranda verkopen de vrijwilligers van de Tuinbrigade koffie en thee met iets lekkers en eigengemaakte jam van pruimen uit de tuin.

Genoeg plezier te beleven in de tuinen! Wees welkom, laat je verrassen en vooral: heb veel plezier!

Zoals ieder jaar verschijnt er een boekwerkje dat inspeelt op het landelijk thema. Op die manier worden veel monumenten en wetenswaardigheden hierover in Sittard, Geleen en Born in de schijnwerpers gezet.

Afhaaladressen boekjes OMD 2019

Born: Kasteelpark Born, Kasteelpark 38, na de presentatie op vrijdagnamiddag 13 september en zaterdag 14 en zondag 15 september, 10.00-18.00 uur.

 • Geleen:
  • boekhandel Bruna Markt 108 Geleen (openingsuren)
  • leeswinkel Geleen / Bibliotheek – De Domijnen, Salmstraat 31 (openingsuren)
  • gebouw Heemkundevereniging Geleen aan de Jupiterstraat 35a (openingsuren)
 • Limbricht: Oude Salviuskerk, zondag van 11:00-17:00 uur
 • Munstergeleen: café Keulen Pieterstraat 25
 • Sittard:
  • kerken binnenstad tijdens openstelling
  • VVV Zuid-Limburg winkel, Rosmolenstraat 2, zaterdag 14 september van 09:30-16:00 uur en later tijdens openingstijden
  • Erfgoedcentrum De Domijnen, Kapittelstraat 6, zaterdag 14 en zondag 15 september van 11:00-17:00 uur
  • Bibliotheek De Domijnen, Ligne 2, zaterdag 14 september van 10:00-15:00 uur
0