Orgelkennismakingstocht Geleen-Sittard-Limbricht

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Orgelkennismakingstocht Geleen-Sittard-Limbricht in het kader van Nationale Orgeldag en Open Monumentendag 2019, een nieuw initiatief van drie Orgelkringen uit Sittard-Geleen.

Doel van deze kennismakingstocht is om de fraaie historische orgels uit drie kerken in het centrum van de belangstelling te plaatsen op de Nationale Orgeldag, tevens Open Monumentendag 2019.

Barokorgel Vrangendael Sittard

Voor velen zal het waarschijnlijk ook een Orgelontdekkingstocht worden en dat is ook de bedoeling: samen ontdekken en samen genieten van klankrijk cultureel erfgoed in Sittard-Geleen! In elk van de drie kerken wordt het orgel bespeeld door de eigen organist en wordt het orgel als instrument en monument op een toegankelijke manier nader geïntroduceerd, zodat het ook voor jeugdige bezoekers een interessante en speelse ervaring wordt.

De Orgelkennismakingstocht ziet er als volgt uit:

  • 13:00-13:45 uur: Augustinuskerk, Prins de Lignestraat 33, Geleen
    Tjeu Zeijen bespeelt het Loret-Orgel: monumentaal, romantisch instrument uit 1863. Hij vertelt over de geschiedenis en de mogelijkheden van het orgel. Bezoekers kunnen vragen stellen en ook om een verzoeknummer vragen!
  • 14:15-15:00 uur: Kerk Vrangendael, Hemelsley 240, Sittard
    Anja Hendrikx bespeelt het Barokorgel door Pieter van Assendelft te Leiden gebouwd in 1748. Gespeeld worden G.F.Händel – Ouverture; J.P.Sweelinck – Onder een linde groen; A. v.d. Kerckhoven- Fantasia in d; J.Haydn – uit Flötenuhrstücke: 3 delen; Bovet – Tango Ecclesiastico.
  • 15:30-16:15 uur: Oude Salviuskerkje, Platz 2, Limbricht 
    Roy Jaspers bespeelt het Brammertz-Verschueren Orgel uit ca 1720. Programma: 75 jaar Bevrijding met werken van Edward Elgar – Land of Hope and Glory; Norbert Schultze – Lili Marlene; Ross Parker en Hughie Charles – We’ll meet again; Walter Kent – White Cliffs of Dover.

De tijdstippen zijn zodanig gekozen dat bezoekers alle drie de bespelingen kunnen bijwonen om zo zelf het verschil in karakter en klankkleur van deze drie totaal verschillende instrumenten te ervaren.

Entree: vrije gave
Zaterdag 14 september 13:00-16:15 uur

Deze orgeltocht is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Sittard-Geleen, de Stichting FSI (Fonds voor Sociale Instellingen) en de Stichting SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg).