Drukbezochte heropening Stadsschouwburg

Zondagmiddag werd in Sittard onder grote belangstelling de volledig gerenoveerde Stadsschouwburg Sittard-Geleen heropend. Grote zaal, souterrain, hal en foyer kregen een fraaie make-over. Het ingrijpendst was de verbouwing van de voormalige glazen zaal ten behoeve van het Laagland Theater.

De Stadsschouwburg is de eerste schouwburg in het land met een eigen huistheatergezelschap in de vorm van Het Laagland Theater, dat zich vooral bezig houdt met jeugdtheater, talentontwikkeling en professionele theaterproducties. En om het Laagland goed te faciliteren werd de voormalige glazen zaal opgeknipt in twee gescheiden ruimtes: de kleine Charles Eijck-zaal en de 180 stoelen tellende platte theaterzaal, waarin kleine voorstellingen veel beter tot hun recht komen dan in de grote zaal.
v8kgz4m14hx18tcg9p71ovtgt
De Laaglandzaal: de term ‘platte zaal’ duidt op het ontbreken van een verhoogd podium. De 180 zitplaatsen bieden een uitstekend zich op de toneelvloer.
Tevreden stelde schouwburgdirecteur Pierre Gorissen vast dat het resultaat van de renovatie – “het rode theater”, zonder daarmee op een politieke kleur te duiden – gezien mag worden. Gorissen dankte het gemeentebestuur, dat in deze moeilijke tijd toch het lef heeft gehad om budget vrij te maken voor de renovatie, die heeft gezorgd voor kwaliteit, comfort, cachet en een verjongde uitstraling. Kort voor zijn eigen afscheid als schouwburgdirecteur gaf hij aan blij te zijn dat met deze verbouwing de schouwburg ook klaar is om overgedragen te worden aan het nieuwe cultuurbedrijf De DoMIJNen, dat op 1 januari 2015 officieel van start gaat en waarin ook Biblionova, Artamuse, Museum Het Domein en het Euregionaal Historisch Centrum worden ondergebracht.
Mare de Groot, mede-directielid van het Laagland Theater, gaf aan erg gelukkig te zijn met het nieuwe, vaste onderkomen in de Stadsschouwburg. Ze wees op de al 13 jaar durende relatie met de Stadsschouwburg “en nu zijn we er ingetrokken en zijn we het eerste jeugdtheatergezelschap met een vast onderkomen in een schouwburg”. Familieproducties komen beter tot hun recht in de fraaie nieuwe platte zaal. Artistiek directeur van het Laagland Theater Inèz Derksen en haar partner Bas Zuyderland konden wegens familieomstandigheden helaas niet aanwezig zijn. 
Tenslotte was ook wethouder Noël Lebens trots op het resultaat van de renovatie. “Gedeelde trots is dubbele trots”, aldus de wethouder, die wees op het belang van een goede culturele infrastructuur in de stad. Met het toenemend aantal kenniswerkers in de regio, de ontwikkelingen rond Chemelot en VDL Nedcar, is het van belang om al die nieuwe mensen en hun kinderen een aantrekkelijke stad te bieden. Stadsschouwburg en Laagland Theater dragen aan die aantrekkelijkheid bij.
ooheg58qh12nerjx7csz60mdj
The Legendary Allstar RBR Bigband Sensation zorgde voor een feestelijke stemming bij binnenkomst.
Tussen de toespraken door kon het publiek genieten van een voorproefje van Robin Hood – Vandaag kunnen we helden zijn (voorstelling op zaterdag 18 oktober in de gloednieuwe Laaglandzaal) en een miniconcert van Ad Mosam – Sittard Barok Ensemble dat onder leiding van dirigent Bernard Woltèche enkele werken van Händel ten gehore bracht. Als soliste trad sopraan Jodie Devos op, die onlangs de tweede plaats wist te behalen op het prestigieuze Koningin Elizabeth concours.
Cookieinstellingen