Genealogie: Wie Was Wie?

Dat is een vraag die vaak tijdens een visite of een verjaardag wordt gesteld. Wie was dat ook al weer, die oom, tante, neef of nicht? Waar woonden die ook al weer en waar en wanneer werd hij geboren? 

Wanneer men echt geïnteresseerd is in afstamming of familiegeschiedenis dan wil men zo’n band ook kunnen bewijzen. Dat kan het best aan de hand van officiële stukken, zoals bijvoorbeeld gegevens van de burgerlijke stand. 
Onder de projectnaam Vele Handen zijn honderden vrijwilligers in Nederland bezig die gegevens te indexeren en -voor iedereen toegankelijk- op het internet te zetten. (www.wiewaswie.nl).
Niet alleen voor de leden van de interessegroep genealogie (van de HCC – Hobby Computer Club), zoals stamboomonderzoek officieel heet, en HCC Midden- en Zuid-Limburg is deze site van belang, maar voor iedereen die meer te weten wil komen over zijn familie. 
Deze site, die onlangs door het Amerikaanse blad ‘Family Tree Magazine’ op nummer acht werd opgenomen als een van de beste 101 websites voor genealogie, bevat inmiddels zo’n 100 miljoen Nederlandse persoonsgegevens. 
“Van belang is om familiebanden te staven met bewijzen”, stelt Cees Heystek, voorzitter van HCC!genealogie. “Het gaat om de bronnen en die zijn met WieWasWie te vinden. Dat zal steeds vaker het geval zijn, want er is nog veel te doen, nog veel te indexeren. Iedere week komen er wel weer nieuwe gegevens bij, maar het blijft vrijwilligerswerk en lopen niet alle archieven gelijk, reden om deze site dus regelmatig te raadplegen. Wat je niet moet doen is zo maar klakkeloos informatie van andere websites overnemen, dat verhoogt de kans op fouten”, aldus Heystek, die moet lachen wanneer nieuwelingen binnen een mum van tijd een afstamming van adel tevoorschijn toveren, of nakomeling blijken te zijn van Karel de Grote of zelfs hun stamboom tot Adam en Eva terugbrengen. “Onmogelijk”, benadrukt hij voor het laatste.
Meer weten over WieWasWie?
Wie meer wil weten over deze website en zijn mogelijkheden doet er goed aan om op vrijdag 14 november om 20:00 uur aanwezig te zijn in Gemeenschapshuis Pater Kolbe, Graetheidelaan 60, 6129 GH Urmond.
Fred Baltus, voorzitter van de HCC regio Midden- en Zuid-Limburg, ICT-er, beheerder en bouwer van genealogische websites en al bijna 20 jaar genealoog, geeft in de ochtend een lezing over WieWasWie, een site die nu al veel meer informatie en mogelijkheden bevat dan zijn voorganger. Na een introductie, waarin het zoeken van genealogische gegevens met WieWasWie aan bod komt wordt er een demonstratie gegeven. Het beheer van de site is in handen van het Centraal Bureau voor Genealogie in Den Haag.
Interessegroep Genealogie
De Interessegroep Genealogie van HCC is een levendige groep die adviseert over bijvoorbeeld genealogische softwarepakketten en de mogelijkheden van internet op dit gebied. De groep biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft cursussen door heel het land. Daarnaast exploiteert zij een tweetal websites: de nieuwssite genealogie.hcc.nl en www.stamboom.nl.
Locatie
De bijeenkomst wordt gehouden in Gemeenschapshuis Pater Kolbe , Graetheidelaan 60, 6129 GH Urmond, aanvang 20:00 uur, de toegang is gratis voor leden HCC, niet leden €2.
Cookieinstellingen