Bestrijding eikenprocessierups deze week begonnen

eikenprocessierups
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Deze week is de gemeente begonnen met het bestrijden van de eikenprocessierups. Naar verwachting zit nu voldoende blad aan de bomen en begint het bespuiten bij de scholen en (medische) kinderdagverblijven.

Daarna wordt binnen de bebouwde kommen gespoten en daarna de rest van de aangewezen bomen. De boomkruinen moeten voor minimaal vijftig procent begroeid zijn met nieuw blad. Tijdens het spuiten mag er niet te veel wind staan en mag de temperatuur niet onder 15 graden liggen.

De eikenprocessierups is een rups die in Zuid- en Midden-Nederland voorkomt. In de maanden mei, juni en juli treft men de behaarde rupsen aan op eikenbomen. Na contact met de brandharen van de rups kunnen klachten ontstaan zoals: jeuk, huiduitslag, irritatie aan ogen of luchtwegen.

De gemeente bestrijdt de rups preventief met een biologisch middel en actief door middel van wegbranden.

Melden

Heeft u overlast van de eikenprocessierups dan kunt u dit melden:

Een deskundige zorgt als dat nodig is voor een adequate aanpak.

Kosten

Voor bestrijding bij particulieren worden geen kosten in rekening gebracht. Bedrijven en woningcorporaties ontvangen een factuur.

Hoe ziet de rups er uit?

De rugzijde van de volgroeide rups is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. Dit zijn overigens niet de brandharen. Die zijn namelijk microscopisch klein en zitten in grote hoeveelheden tussen de lange witte haren. De rupsen leven in groepen bij elkaar en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts met de hele groep (‘in processie’) op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.
Eikenprocessierups afbeelding

Meer informatie

Reacties