Op vakantie? Wees beducht voor identiteitsfraude!

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Wie zijn paspoort, rijbewijs of identiteitskaart met daarop persoonsgegevens zoals geboortedatum, woonplaats en burgerservicenummer.laat kopiëren loopt een verhoogde kans op identiteitsfraude.

Iemand anders kan bijvoorbeeld met uw gegevens een bankrekening openen of aankopen doen. Slachtoffers van identiteitsfraude kunnen grote financiële en maatschappelijke schade ondervinden.

Reden kopie legitimatiebewijs

Een instelling of een bedrijf – dus ook een camping of een hotel – mag niet van u eisen dat u uw identiteitsbewijs laat kopiëren, tenzij u er wettelijk toe verplicht bent. Als er geen wettelijke verplichting is, vraag dan waarom het noodzakelijk is dat u een kopie van uw identiteitsbewijs afgeeft.

Het noteren van het soort identiteitsbewijs en het nummer van het identiteitsbewijs is vaak voldoende om u te legitimeren. Bijvoorbeeld: Paspoort, NWLFR3706.

Voorkom fraude en geef nooit zomaar een kopie af van uw:

  • paspoort
  • identiteitskaart
  • rijbewijs
  • verblijfsdocument

Geeft u wél een kopie af?

Help dan misbruik te voorkomen en schrijf op de kopie:

  1. dat het een kopie is
  2. aan welk bedrijf u de kopie geeft
  3. de datum waarop u de kopie afgeeft
  4. maak uw burgerservicenummer onleesbaar (let op: staat 2x op het document)

Meer weten?

Meer weten over de gevaren van identiteitsfraude, wat u kunt doen om het te voorkomen én wat u kunt doen als u het slachtoffer van id-fraude bent geworden? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.

Cookieinstellingen