Voorkom ratten in en om uw huis!

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ratten komen uw woning binnen op zoek naar water, eten en een schuilplaats. De beste manier om ratten te voorkomen is afval direct weg te gooien in een gesloten afvalemmer en een aantal preventieve maatregelen te nemen

Ratten staan erom bekend alleseters te zijn, het liefst eten ze kleine hapjes van veel verschillende soorten voedsel. Ratten hebben dagelijks 60 ml. water nodig.

Houd ratten buiten de deur

Er zijn een aantal praktische maatregelen die u kunt nemen om ratten buiten de deur te houden.

  • Voedsel – Laat geen etensresten rondslingeren en berg voedsel zo veel mogelijk op in glazen of metalen potten. Spoel voedsel zo min mogelijk door het toilet of door de gootsteen. Bruine ratten leven in het riool. Het afval dat u wegspoelt is een welkome bron van voedsel.
  • Afval – Ruim afval direct op in gesloten afvalemmers. Ratten knagen gemakkelijk door vuilniszakken heen.
  • Huisdieren – Het voedsel van uw huisdier smaakt ook de rat erg goed. Bewaar de brokken in een gesloten bak en ruim het eten wat uw huisdier niet opgegeten heeft direct op. Zorg dat voerbakken die buiten staan ’s nachts leeg zijn. Het voeren van vogels trekt ook ratten aan. Een rat vindt ook zijn weg naar een vogelhuisje!
  • Rommel – Zorg voor een opgeruimd huis en een opgeruimde tuin. Minder rommel betekent minder schuilplaatsen.
  • Compost – Een composthoop met groente, fruit en tuinafval is een feestmaal voor ratten. Wilt u toch graag compost maken in de tuin? Schaf een compostvat aan.
  • Eenden – Voer geen eenden bij vijvers en sloten. Eenden voeren is ook ratten voeren.

Ratten zijn behendige dieren die alle kansen zullen benutten om uw woning binnen te komen. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.

  • Deuren – Een spleet van 2 cm is groot genoeg voor een rat om zich onder een deur door te wurmen. Plaats daarom een deurborstel onder deuren met een kier. Let ook op openingen onder de tuindeur en de schuurdeur.
  • Scheuren en kieren – Dicht alle scheuren en kieren met fijn RVS gaas. De openingen in het gaas mogen niet groter zijn dan 18 millimeter. Gebruik bij voorkeur gaas met openingen van maximaal 5mm, zodat ook muizen geen kans krijgen binnen te dringen. Ratten kunnen springen, dus dicht alle kieren tot ongeveer 1 meter hoog.
  • Schade aan het riool – Verhelp schade aan het riool altijd direct. Een aantal keer per jaar staan er berichten in de krant dat bruine ratten huizen binnen weten de dringen via de toiletpot of het riool.
  • Kabels en pijpen – Gaten in de muur voor elektriciteit, drogers, wasmachines en vaatwassers zijn vaak iets groter dan de buis of kabel zelf. Ratten kunnen binnenkomen via deze gaten, of via de gaten naar andere ruimtes van uw woning verspreiden. De gaten dienen te worden opgevuld met RVS platen, staalwol en kit.
  • Vegetatie – Bruine ratten maken vaak holen onder de grond, vlak naast uw huis. Een slecht onderhouden tuin biedt ratten een schuilplaats. Zorg ervoor dat takken van bomen en struiken uw woning niet raken en verzorg de planten en bloemen rondom uw woning goed. Laat bij voorkeur een ruimte tussen uw woning en de planten, zodat ratten zich hier niet in kunnen verstoppen.

Professionele hulp bij het voorkomen van ratten

Producten zoals deurborstels en fijn gaas zijn in de bouwmarkt verkrijgbaar. Veel gaten in uw woning kunt u daarom zelf dicht maken. Blijft u toch last houden van ratten, neem dan contact op met de gemeente via 14 046.

Cookieinstellingen