Bestrijding eikenprocessierups is gestart

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

In de maanden mei, juni en juli treft men de behaarde eikenprocessierupsen aan op eikenbomen.

De brandharen van de rups kunnen leiden tot klachten zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. De gemeente bestrijdt de rups preventief met een biologisch middel en actief door middel van wegbranden.

De rupsen zijn uit de eipakketten gekomen. De bestrijding is op 1 mei begonnen en duurt, afhankelijk van de weersomstandigheden, naar verwachting 3 weken. Met de bestrijding mag pas worden begonnen als de bomen voor minstens de helft met nieuw blad gevuld zijn en dat is inmiddels het geval.

Vanaf vandaag start de bestrijding binnen de bebouwde kom. De eikenbomen bij scholen en kinderdagverblijven komen daarbij als eerste aan de beurt.

Melden

Heeft u overlast van de eikenprocessierups dan kunt u dit melden:

Een deskundige zorgt als dat nodig is voor een adequate aanpak.

Kosten

Voor bestrijding bij particulieren worden geen kosten in rekening gebracht. Bedrijven en woningcorporaties ontvangen een factuur.

Hoe ziet de rups er uit?

De rugzijde van de volgroeide rups is blauwgrijs en de buikzijde groengrijs. De kop is zwartbruin. Het lichaam van de rups is bedekt met lange witte haren. Dit zijn overigens niet de brandharen. Die zijn namelijk microscopisch klein en zitten in grote hoeveelheden tussen de lange witte haren. De rupsen leven in groepen bij elkaar en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten: een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts met de hele groep (‘in processie’) op zoek naar voedsel. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.
Eikenprocessierups afbeelding

Meer informatie

Cookieinstellingen