Inclusie: werken aan gemeente waarin iedereen meedoet

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen gaat voortvarend aan de slag om het VN-Verdrag voor de rechten van personen met een handicap uit te voeren.

Op 21 juni ondertekende de gemeente het manifest ‘Iedereen doet mee!’. De ondertekening was onderdeel van de startbijeenkomst Lokale Inclusie Agenda. Het gaat bij inclusie over het meedoen en erbij horen van mensen met een beperking.

Het VN-Verdrag Handicap is belangrijk en goed voor iedereen

Op 14 juli 2016 is in Nederland het VN-Verdrag Handicap in werking getreden. Doel van dit verdrag is het beschermen en waarborgen van de mensenrechten van mensen met een beperking.

Zij hebben dezelfde rechten als ieder ander. Zoals het recht om zelfstandig te wonen. Naar school te gaan. Het openbaar vervoer te gebruiken. Te werken. Zelfstandig besluiten te nemen. Alles wat mensen zonder beperking ook kunnen doen. De overheid, dus ook de gemeente, moet het verdrag naleven. Ervoor zorgen dat iedereen in de samenleving naar vermogen mee kan doen. Met of zonder beperking. Dat is wat wordt bedoeld met de term ‘inclusie’.

‘Niets over ons, zonder ons’

Alles wat de gemeente rond dit onderwerp bedenkt en doet, doet ze daarom samen met mensen met een beperking. Op 21 juni vond de startbijeenkomst Lokale Inclusie Agenda plaats in het Fletcher Wellness-Hotel in Sittard.

Inwoners met een beperking, ambtenaren en vertegenwoordigers van belangengroepen gingen hier een hele ochtend (inter)actief met inclusie aan de slag. In een informele, ontspannen sfeer. Beperkingen leken geen rol te spelen. Iedereen deed enthousiast mee, was een gelijkwaardige gesprekspartner.

Het delen van ideeën en ervaringen leverde direct al herkenning en meer begrip voor elkaar op. Plus een lange lijst met punten die de deelnemers belangrijk vinden. “Niets daarvan gaat verloren, we nemen alles mee!”, is de belofte van de gemeente.

Ook meedenken over inclusie? Dat kan! Op 20 september en 15 november 2019 worden er vervolgbijeenkomsten georganiseerd. Mail naar Wim Romkens, projectmanager, e-mail adres [email protected].

Reacties