Er is weer vertrouwen in de proeftuin

Foto: Gemeente Sittard-Geleen

De Proeftuin Aardgasvrije Wijk Limbrichterveld Noord had een moeilijke start.

Tijdens enkele grote bijeenkomsten, eind 2018 en in het eerste half jaar van 2019, kregen inwoners informatie over wat er in de wijk ging gebeuren en wat dat voor hen zou betekenen. “Ze bleven helaas met meer vragen achter dan wij antwoorden hadden”, erkent ook wethouder Kim Schmitz (duurzaamheid). “Nu kunnen we eindelijk de zorgen bij de mensen wegnemen.”

Limbrichterveld is één van de 27 eerste wijken die meedoen aan een landelijke proef met het aardgasvrij maken van woningen. Bedoeling is om de gasafsluiting in woningen te verwijderen. Die woningen kunnen worden aangesloten op het warmtenet van de Biomassa Energiecentrale, langs het spoor achter de wijk Hoogveld. “Huiseigenaren kiezen zelf hoe ze van het gas af willen. Dat kan ook door een warmtepomp aan te schaffen.” Om optimaal te profiteren van het warmtenet, moeten woningen goed zijn geïsoleerd. “Besparen van energie is de eerste stap. Wat je bespaart hoef je niet meer op te wekken”, zegt wethouder Schmitz. In Limbrichterveld is er daarom voor gekozen het aardgasvrij maken te combineren met verduurzamen van de woningen. Daar is een ruime subsidieregeling voor.

“Doordat de inwoners tijdens die eerste, massale bijeenkomsten niet voldoende informatie kregen, verminderde het vertrouwen in het project, maar ook in de gemeente.” Om dat vertrouwen terug te winnen, is in de Marshallstraat een modelwoning ingericht. Daar kunnen mensen terecht met alle vragen over de proeftuin, maar ze worden er ook geholpen met de aanmelding voor deelname en het invullen van de benodigde formulieren. Om de betrokkenheid van de inwoners van de wijk te vergroten zijn de leden van Scouting St. Jozef ingeschakeld. Zij zijn de afgelopen twee weekenden langs de woningen gegaan met een kleine duurzame attentie (een led-lamp en een waterbespaarkop voor de kraan). “En daarnaast zijn de afgelopen weken veel huiseigenaren thuis bezocht. Zij kregen advies over de isolatie, of het verstandig was om mee te doen aan de proeftuin, maar ook inzicht in wat die deelname kost. De verschillende acties werpen hun vruchten af, steeds meer bewoners van de wijk zien de voordelen en willen alsnog meedoen.”

Flatbewoners én buren Frans Weijgertse en Frans Schepers kregen afgelopen week als eerste het subsidiebedrag op hun rekening. Beiden hebben de hele woning geïsoleerd, HR++-glas laten zetten, het gas afgekoppeld en de kookplaat in de keuken vervangen voor een inductiekookplaat, want die is het zuinigst. “Je weet dat er een moment komt dat dit moet gaan gebeuren”, zegt Weijgertse. “Ik doe dit ook voor de kinderen, die hebben straks profijt van een duurzame woning én schonere lucht.”

Wethouder Kim Schmitz (duurzaamheid) reikte de cheques uit. “De afgelopen jaren zijn al bijna 500 woningen en enkele bedrijven en instellingen aardgasvrij gemaakt. Nu is het belangrijk zoveel mogelijk koopwoningen te verduurzamen.”

Bijschrift bij foto boven dit bericht: Buren Frans Weijgertse (links) en Frans Schepers krijgen van wethouder Kim Schmitz een duurzaam cadeautje.

Cookieinstellingen