Online dienstverlening gemeente verder uitgebreid

<em>Stadswinkel in Geleen</em>
Stadswinkel in Geleen
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De gemeente Sittard-Geleen werkt aan de doorontwikkeling van de online dienstverlening voor ondernemers en inwoners.

In 2020 zijn er een aantal randvoorwaarden op dit gebied afgerond. Online is het aanbod met 17 producten/diensten uitgebreid. Dit betekent dat ondernemers en inwoners nu in totaal voor 56 producten online terecht kunnen.

Online betaling

Het aantal producten dat online betaald kan worden is uitgebreid. De volgende producten kunnen nu online betaald worden: de afvalpas, bewijs van in leven zijn, inzien bouwdossier, kenteken wijziging, uittreksel basisregistratie personen, uittreksel burgerlijke stand en verklaring omtrent het gedrag.

In 2020 heeft een verdubbeling van de online omzet plaatsgevonden doordat er meer producten online zijn aangevraagd. Het betreft een
verschuiving van omzet “aan de balie” naar online.

Randvoorwaarden

Er zijn systeemupdates en systeemimplementaties doorgevoerd waarmee een aantal beveiligingsissues is opgelost en inwoners en ondernemers zich kunnen identificeren met hun eigen inlogmiddel. Ook dubbele DigiD ondertekening is hierdoor mogelijk.

Overige aanpassingen

Verder heeft de gemeente in 2020 gewerkt aan:

De toegankelijkheid van de e-formulieren. In oktober heeft er een onafhankelijk onderzoek plaatsgevonden naar de toegankelijkheid van e-formulieren waaruit blijkt dat er met 87,4% toegankelijkheid hoger gescoord wordt dan gemiddeld in de benchmark overheid (79,6%).

Proces/performanceoptimalisatie m.b.t. funnels. Funnels zijn een soort trechters waarin te zien is hoe lang mensen over bepaalde stappen in een e-formulier doen en bij welke stap ze afhaken. Daarmee zijn er gericht aanpassingen aan de formulieren gedaan zodat het gebruik hiervan toeneemt en de klantreis beter wordt.

In 2021 gaat gemeente Sittard-Geleen op de ingezette lijn verder.

Cookieinstellingen