Begeleiding via de Wmo verandert per 1 januari 2022

Foto: CC0

Met ingang van 1 januari 2022 veranderen een aantal regels met betrekking tot de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Krijgt u of iemand in uw gezin begeleiding aan huis of in een groep via de Wet maatschappelijk ondersteuning, dan krijgt u met de nieuwe regels te maken, zo meldt de Gemeente Sittard-Geleen in de gemeentelijke Stadskrant van augustus.

Nu krijgt u uw indicatie als een ‘arrangement’. Vanaf 2022 staat in de indicatie hoeveel uren en minuten u begeleiding aan huis krijgt. Of hoeveel dagdelen bij begeleiding in een groep. De gemeente maakt daarover nieuwe afspraken met zorgorganisaties.

Sommige organisaties hebben vanaf 1 januari 2022 geen contract meer met de gemeente. Als dat ook geldt voor de organisatie die nu uw begeleiding verzorgt krijgt u vanaf 1 januari 2022 mogelijk van een andere organisatie hulp. Welke organisatie dat wordt besluit de Gemeente altijd in overleg met u.

Als er voor u iets verandert laat de Gemeente dat op tijd aan u weten. Dat gebeurt vanaf september telefonisch, per brief of met een huisbezoek. In de periode tussen oktober en december krijgt u sowieso ook nog een brief. Daarin staat hoeveel begeleiding u in 2022 krijgt en van welke organisatie, óók als er voor u niks verandert.

Heeft u daarna nog vragen, bel dan naar team Wmo via telefoonnummer 14046 of stuur een e-mail naar [email protected]

Reacties