Nieuwbouw? Parkeerplaats op eigen terrein regelen

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Het aantal auto’s in Nederland stijgt nog steeds en dus wordt het alsmaar drukker op straat en in de stad.

Dit betekent dat ook de vraag naar parkeerplaatsen groter wordt. En die ruimte is er niet altijd. Bij nieuwbouw zijn daarom regels opgesteld voor parkeren en parkeerplaatsen. Die gelden ook als de functie van een gebouw verandert. Bijvoorbeeld als u van uw winkel een horecazaak wilt maken. Met deze regels wil de gemeente wijken en centra leefbaar houden en toch zorgen voor voldoende parkeerplaatsen

Parkeren op eigen terrein

Wilt u gaan bouwen, uitbreiden of uw (winkel)pand een andere functie geven? Houd er dan rekening mee dat u uw parkeerplaats(en) op eigen terrein moet realiseren. Tenminste als er meer parkeerplaatsen nodig zijn.

Kunt u geen parkeerplaats maken op eigen terrein, dan moet er een andere oplossing komen. U kunt bijvoorbeeld een parkeerplaats huren/kopen. Of uw auto op straat of op een parkeerterrein parkeren. In dat geval moet u hiervoor betalen. We noemen dat de afkoopregeling.

Bouwplannen toetsen

Bij nieuwbouw, verbouw of bij een functieverandering controleert de gemeente hoe het zit met de parkeersituatie. Via een vastgestelde berekening kunnen we precies zeggen hoeveel parkeerplaatsen nodig zijn bij een bepaalde functie (woning, winkel, bedrijf, kantoor). Zo heeft een woning in de gemeente bijvoorbeeld meestal twee parkeerplaatsen nodig. Voor winkels, horeca en bedrijven gelden natuurlijk andere aantallen. Gaat u een nieuwe woning bouwen, dan moet u dus twee parkeerplaatsen maken op eigen terrein.

Wat kost een parkeerplaats?

Kunt u geen parkeerplaatsen maken op uw eigen terrein en gaat u uw auto op straat parkeren, dan betaalt u hiervoor. Hoeveel zo’n parkeerplaats kost, hangt af van waar u woont. In het centrum is een parkeerplek duurder dan in een woonwijk. In de vergunningaanvraag komt dit allemaal uitgebreid aan de orde.

Cookieinstellingen