Onderhoudswerkzaamheden aan de bossen in Sittard-Geleen

15 jul , 16:00 Gemeente
een ree in het limbrichterbos
De bossen in onze gemeente hebben ook onderhoud nodig om ze gezond en veilig te houden.
De Bosgroep Zuid-Nederland voert deze werkzaamheden uit voor de gemeente. In juli en augustus zet de Bosgroep oranje stippen op bomen die aandacht nodig hebben. De bomen met een oranje stip worden gesnoeid of in het ergste geval, gekapt. Als een boom gekapt moet worden dan is die boom ziek én onveilig voor de omgeving waar hij staat. Vanaf half september tot februari volgend jaar voert de Bosgroep de werkzaamheden uit.

Bomen weghalen

Op sommige plekken staan te veel bomen. Dat komt doordat sommige bomen niet geplant zijn maar spontaan gezaaid en gegroeid, de zogenaamde zaailingen. Daardoor komen de geplante bomen in de knel door te weinig ruimte. Daarom worden die spontane zaailingen weggehaald. Op diverse plekken, daar waar ruimte is, worden ook nieuwe jonge bomen teruggezet. Daarvoor worden plekken gekozen waar nieuwe bomen de ruimte hebben. Het bos wordt op deze manier verjongd. Als oudere bomen dan ziek en gekapt worden, blijft er zo geen leeg bos achter.
Vanaf half september tot februari volgend jaar wordt op de volgende plekken gewerkt:
  • HoutwalIen - álle bossen en wallen die begroeid zijn met bomen en struiken - in het buitengebied van Sittard-Geleen worden gecontroleerd op de veiligheid van de bomen. Op de foto ziet u zo’n wal, die houtwal wordt genoemd.
  • De bosrand de Rollen in de Langereweg Born wordt de veiligheid gecontroleerd, worden spontane zaailingen weggehaald en nieuwe jonge bomen geplant.
  • Achter het Hout, langs de Houtstraat in Grevenbicht wordt de veiligheid gecontroleerd en worden spontane zaailingen weggehaald en nieuwe jonge bomen geplant.
  • In de Julianalaan in Born gaan worden jonge bomen geplant in het bos.
  • In het Jubileumbos in de Lahrstraat in Sittard: daar wordt de veiligheid gecontroleerd en worden spontane zaailingen weggehaald.
  • In de Eggerweg in Sittard wordt de veiligheid gecontroleerd en worden nieuwe jonge bomen geplant.
Heeft u vragen over deze werkzaamheden? Neem dan contact op met Jules Sondeijker via telefoonnummer 14046 of via zijn e-mailadres [email protected] . U kunt ook contact opnemen met de Bosgroep, Bor Jaspers via zijn e-mailadres [email protected] .