Eigen Bijdrage 'ondersteuning thuis'

21 jun 2016, 9:32 Gemeente
gemeentehuis geleen eind september 2015
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Met de komst van de nieuwe Wmo in 2015 is er voor inwoners die ondersteuning nodig hebben het een en ander veranderd. Voor sommige mensen gold in 2015 nog een overgangsregeling. Voor deze groep zijn de veranderingen vanaf januari 2016 ingegaan.
Een belangrijke verandering gaat over de 'Eigen bijdrage' voor het Persoonsgebonden Budget (PGB) en 'Zorg in natura'. Maar wat gaat er vanaf 2016 daarin nu precies veranderen? Hieronder leest u hoe het wás tot 2015 en hoe het er nu uitziet.

Eigen bijdrageregeling niet nieuw

Eigen bijdragen voor ondersteuning en zorg is al jaren wettelijk bepaald. Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent voor bepaalde voorzieningen een eigen bijdrage op basis van inkomen en vermogen. Dit was bij de AWBZ het geval en geldt dus nu ook voor de Wmo. En, verdient iemand meer, dan betaalt die ook een hogere eigen bijdrage. Mensen met een minimum inkomen blijven een minimum aan eigen bijdrage betalen (19 euro per 4 weken). Dit verandert niet.
Daar komt bij dat iemand nooit meer eigen bijdrage betaalt dan de voorziening zelf kost. Ook is de betaling van eigen bijdragen aan een maximum gebonden. Betaalt u bijvoorbeeld al een maximale eigen bijdrage voor Huishoudelijke ondersteuning, dan hoeft u verder geen eigen bijdrage meer te betalen. In 2015 heeft de rijksoverheid de WTCG-korting afgeschaft. Hierdoor betaalt u meer eigen bijdrage dan voorheen.

Verschil AWBZ en Wmo

Kreeg u 'zorg in natura' via de AWBZ, dan berekende het CAK de eigen bijdrage over een lager tarief dan het werkelijk betaalde tarief. Ook als u via de AWBZ een Persoonsgebonden Budget kreeg, dan berekende het CAK de eigen bijdrage over een lager budget.

Situatie vanaf januari 2016

Krijgt u nu bij de Wmo ondersteuning, dan berekent het CAK uw eigen bijdrage op basis van het werkelijk betaalde (arrangements)tarief dan wel de daadwerkelijke kostprijs. Dit geldt ook voor Wmo hulpmiddelen, vervoersmiddelen, woningaanpassingen en huishoudelijke hulp. Uiteraard is de eigen bijdrage altijd afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en vermogen en nooit hoger dan de kostprijs van de voorziening.

Berekenen eigen bijdrage

Bent u Wmo cliënt en wilt u uw eigen bijdrage berekenen dan verwijzen wij u naar de website van het CAK . Hier vindt u een rekenmodule en kunt u uw eigen bijdrage berekenen. Wilt u weten wat de tariven zijn in Sittard-Geleen? Kijk dan in het tarievenoverzicht .

Compensatiemogelijkheden

De gemeente heeft ter compensatie een aantal voorzieningen en maatregelen in het leven geroepen.
En natuurlijk kunt u altijd met de gemeente in gesprek gaan en uw situatie voorleggen. In bijzondere gevallen bekijkt de gemeente of er een maatwerkoplossing mogelijk is.