Steeds meer inwoners komen niet rond met hun geld. Door duurdere boodschappen en kleren, een hoge energierekening, onbetaalbare benzine, wéér een hoger eigen zorgrisico.
Maar ook omdat ze geen gebruik maken van allerlei overheidspotjes en steunmaatregelen. Samen Erop Vooruit wil die mensen helpen en ziet daarbij een belangrijke rol voor vrijwilligers.
Huurtoeslag, zorgtoeslag, bijzondere bijstaand, belastingkortingen voor mensen met een beperking, bijdragen in de studiekosten van kinderen, kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, vergoeding van vervoerskosten. Een greep uit de meer dan 100 verschillende landelijke en lokale regelingen om mensen met een laag inkomen financieel te ondersteunen. “Stuk voor stuk prima regelingen”, zegt Talitha Coenen. Ze is kwartiermaker in Limburg voorSamen Erop Vooruit, een organisatie die allerlei hulporganisaties aanmoedigt om burgers te helpen bij het aanvragen van financiële steun. “Als je gebruik maakt van financiële steun kan dat heel veel geld opleveren. Vaak voldoende om wél rond te komen en wél je kind mee op schoolreisje te laten gaan.”
Te moeilijk
“Het probleem is vaak dat veel mensen niet weten dat ze financiële steun kunnen krijgen”, voegt Talitha daar meteen aan toe. “Ze hebben vaak geen idee. Of ze vinden het veel te moeilijk. Uitzoeken is ingewikkeld. Aanvragen nog moeilijker vanwege het papierwerk en de verschillende instanties die zich ermee bemoeien. Zeker als je niet goed kunt lezen is het lastig. Daar komt nog bij dat niet iedereen de overheid vertrouwt. Ze zijn bang iets fout te doen of dat ze moeten terugbetalen. En dan is er vaak nog schaamte om aan te kloppen bij een gemeente.”
Werkplaats Financiën
Opgeteld gaat het om miljoenen misgelopen euro’s per jaar, weet Dick Haster. Hij is coördinator van deWerkplaats Financiënin Sittard-Geleen, een vrijwilligersorganisatie die voor inwoners uitzoekt waar ze recht op hebben. “Dertig procent van de potjes wordt niet gebruikt. Per gezin gaat het dan gemiddeld om 350 tot 600 euro per jaar. En soms nog veel meer. Wij kunnen dat tot op de euro uitzoeken en ook alles aanvragen. Kosteloos en veilig. We zien hier heel vaak mensen blij de deur uitlopen, omdat ze weer licht aan het eind van de tunnel zien.”
Via vrijwilligers
Grote uitdaging is om de mensen die niet om hulp vragen naar de Werkplaats
te krijgen. “Precies”, aldus Talitha. “En daarom is Samen Erop Vooruit opgericht. Via de vrijwilligersorganisaties denken we de mensen wel te bereiken. Vrijwilligers immers komen bij mensen thuis, zien wat er speelt en bouwen een vertrouwensband op. Zij kunnen hen wel overtuigen om zich bijvoorbeeld niet te schamen om hulp te vragen waar ze gewoon recht op hebben.”
Cursus
Tien organisaties in Sittard-Geleen waaronder de
Voedselbank,
Vluchtelingenwerk en
Rode Kruis hebben zich aangesloten bij Samen Erop Vooruit en ook de gemeente Sittard-Geleen ondersteunt het initiatief van harte. Vorige week kregen de eerste coördinatoren van de vrijwilligers een cursus hoe ze met mensen in gesprek kunnen gaan over eventuele geldproblemen. Talitha: “dan kunnen zij andere vrijwilligers leren hoe je het gesprek aangaat. Sittard-Geleen is de eerste gemeente in Limburg. Hierna gaan we dit in heel Limburg doen.”
Maakt u gebruik van alle regelingen en
toeslagen? Met een paar makkelijke vragen komt u erachter of u misschien geld laat liggen. Kijk op
www.potjescheck.nl . Of kijk op de website van Vidar voor ‘extra’s bij een laag inkomen.
Bron: Gemeente Sittard-Geleen