In de afgelopen jaren is een duidelijke toename geweest in meldingen van vuurwerkoverlast in gemeente Sittard-Geleen.
Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een bewustwordingscampagne met de naam: “Hoe Lit is Dit!?”. Omdat handhaving alleen niet toereikend blijkt om vuurwerkoverlast effectief te verminderen, is gezocht naar manieren om bewustwording te creëren over de impact en risico’s van vuurwerkgebruik. Omdat de doelgroep jongeren is, en een ‘boodschap van de gemeente’ niet bovenaan hun prioriteitenlijstjes staat, is ervoor gekozen om de gemeente niet te profileren als afzender van de campagne.
Er is uitgebreid onderzoek gedaan om te achterhalen wie de vuurwerkoverlast veroorzaakt en wat hen drijft om dit te doen. Meldingen zijn geanalyseerd en professionals uit het veld zoals opbouwwerkers, leraren, jeugdboa’s zijn geïnterviewd. Daarnaast zijn andere campagnes in het land onder de loep genomen. De inzichten uit dit onderzoek zijn de basis geworden voor een gerichte bewustwordingsaanpak. Het hoofddoel van de campagne is om jongeren (10-15 jaar) bewust te maken van de overlast en risico’s rondom vuurwerk, met als doel een veiliger en rustiger omgeving voor iedereen.
Op maandag 28 oktober 2024 is de campagne “Hoe Lit is Dit!?” officieel en op opvallende wijze van start gegaan op middelbare scholen in Sittard, Geleen en Stein. Hierbij werd een “GRATIS VUURWERK”-kar gepresenteerd, waarin geen echt vuurwerk zat, maar gesprekskaarten met informatie over vuurwerkoverlast en de mogelijke gevolgen hiervan.
Deze kaarten werden uitgedeeld door leden van Team OOV, jeugdboa’s, de vuurwerkboa en jongerenwerkers van Partners in Welzijn, wat leidde tot veel waardevolle gesprekken met jongeren. De lancering trok veel aandacht en zorgde direct voor een signaal naar de jeugd over de gevaren van vuurwerk.
Vanaf eind november breidt de campagne zich verder uit met activiteiten op social media, gericht op jongeren én hun ouders. Daarnaast worden er speciaal op basisscholen in de hotspot-wijken Limbrichterveld, Lindenheuvel en De Baandert vuurwerklessen gegeven. Deze lessen zijn gericht op het vergroten van bewustzijn rondom de risico’s en overlast van vuurwerk en bieden handvatten om bewustere keuzes te maken.
Met deze bewustwordingscampagne willen de gemeenten Sittard-Geleen en Stein een positieve verandering teweegbrengen in de houding van jongeren en hun ouders tegenover vuurwerk. Met als uiteindelijk doel een daling van de vuurwerkoverlast.
Na de jaarwisseling wordt de campagne geëvalueerd, waarbij wordt vooruitgekeken naar verbeteringen en uitbreidingen voor de komende jaren.