De gemeente is er voor onze inwoners, bedrijven en organisaties. Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk dat inwoners kunnen meebeslissen over hun omgeving.
Actief burgerschap wordt gestimuleerd. Steeds vaker ontstaan initiatieven vanuit de samenleving zelf. Dit vraagt de gemeente om meer ‘van buiten naar binnen’ te werken en ruimte te geven aan participatie.
Wethouder Leon Geilen werkt aan de verbetering van inwonerparticipatie. “We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg,” zegt hij. Deze week heeft hij drie afspraken over projecten die uit de samenleving zelf komen. Ze tonen hoe participatie werkt in de praktijk.
Bij wooncomplex Sam&Zo werd een tijdje geleden het hoogste punt gevierd. Het idee voor dit project kwam van ouders die op zoek waren naar een geschikte woning voor hun kinderen met een beperking. Er waren geen passende woningen, dus de ouders gingen zelf aan de slag en werkten samen met de gemeente, woningcorporatie ZOwonen en zorgorganisaties Daelzicht en Radar. Het resultaat is een complex waar mensen met en zonder zorgbehoefte fijn kunnen wonen.
Ons beleid is om geen verlichting te plaatsen in het buitengebied. Zo verstoren we de natuur zo min mogelijk. Toch kwamen er veel signalen van inwoners dat er behoefte was aan verlichting voor een veilige fietsroute. Dit jaar kwamen nieuwe mogelijkheden voor slimme verlichting beschikbaar. En de wens voor meer veiligheid speelde ook een rol. Daarom zijn we na de herfstvakantie gestart met een proefverlichting op een populaire route die de schoolgaande jeugd veel gebruikt.
Een groep jonge inwoners uit Obbicht en Grevenbicht richtte de stichting WIED op. Het doel? Zorgen voor betaalbare woningen voor jongeren en ouderen in hun eigen dorp. De stichting wil op de plek van een vroegere school en gymzaal levensloopbestendige woningen maken. We hebben samen met WIED een intentieovereenkomst getekend. Wethouder Geilen steunt dit initiatief en hoopt dat het een succes wordt.