De ontwerpen voor het kunstwerk 'Het Haantje van Buchten' zijn op 7 en 8 maart te zien in Buchten en Holtum.
De Stichting Beelden in Beweging houdt samen met de gemeente Sittard-Geleen en met steun van de provincie Limburg enkele tentoonstellingen voor inwoners van de dorpen langs de A2. Uiteraard zijn andere geïnteresseerden ook welkom.
De op het Haantje van Buchten geïnspireerde landmark komt te staan bij de oprit Holtum-Noord van de A2 en dient als permanente herinnering aa Operatie Bottleneck, een van de belangrijkste infrastructurele projecten van de regio. In 2022 heeft de stichting een oproep gedaan aan kunstenaars om een beeld te ontwerpen.
De reizende tentoonstelling van de schaalmodellen van kandidaat-beelden is op 7 maart vanaf 19.30 uur te zien in het Gemeenschapshuis van Holtum (De Auw Sjool) aan de Kleine Dries. Een dag later, op woensdag 8 maart is Buchten aan de beurt. Vanaf 08:00 uur tot ongeveer 09:00 uur zijn de ontwerpen te zien bij Basisschool Het Avontuur in Buchten. Uiteraard voor ouders en kinderen, maar ook voor andere geïnteresseerden. Rond 11:00 uur is de presentatie verhuisd naar het gemeenschapshuis in Born (Prinsbisdomstraat 5) waar ze tot 13:00 uur te bekijken is. Vrijwilligers en een medewerker van de stichting Beelden in Beweging zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en om meningen te peilen.
De op het Haantje van Buchten geïnspireerde landmark komt te staan bij de oprit Holtum-Noord van de A2 en dient als permanente herinnering aan Operatie Bottleneck, een van de belangrijkste infrastructurele projecten van de regio. Via Bottleneck is onder meer de aansluiting van de A2 bij Holtum-Noord betaald, is de N297 doorgetrokken naar Duitsland, zijn de bruggen over het Julianakanaal verhoogd zodat er meer containers op een schip geladen konden worden en is de Barge Terminal Born en het aansluitende bedrijventerrein van Holtum-Noord uitgebreid. Met een kunstwerk langs de A2 wordt Operatie Bottleneck na 25 jaar afgesloten.
Het Haantje van Buchten is in 1976 gevonden nabij het kerkdorp Buchten en staat nu in het Limburgs Museum in Venlo. Het Haantje stamt uit de tweede eeuw, toen de Romeinen in deze contreien verbleven. Het beeldje is gewijd aan de godin Arcanua, zo blijkt uit de tekst op de sokkel van het beeldje. Arcanua was een lokale godin, wier naam ‘voorzangeres’ betekent in het Keltisch.