Raadsinformatiebrief Samenwerkingsovereenkomst Flexcity

04 dec 2024, 20:00 Gemeente
flexwoningen
SGN

Het College van Burgemeester & Wethouders heeft de gemeenteraad van Sittard-Geleen een raadsinformatiebrief gestuurd over Samenwerkingsovereenkomst Flexcity.

Deelname aan de samenwerkingsovereenkomst Flexcity levert de Westelijke Mijnstreek 9,6 miljoen euro op en is een belangrijke impuls voor het realiseren van de lokale woonopgave.

Op 11 december zetten de partijen samen met woonminister Mona Keijzer een handtekening onder de overeenkomst.

De regio biedt tegen betaling garantielocaties voor flexwoningen elders uit het land en krijgt daarnaast geld om een aantal lopende projecten te versnellen.

Wat is de Flexcity-regeling?

De landelijke Flexcity-regeling is bedoeld om het plaatsen van flexwoningen te versnellen. Dat doet het rijk door een financiële impuls voor verschillende lopende woningbouwprojecten om deze versneld te kunnen realiseren en door het aanbieden van een herplaatsingsgarantie aan exploitanten. Die garantie zorgt ervoor dat wanneer de exploitatie van flexwoningen op de eerste en tweede locatie verloopt, woningcorporaties, ondersteuning van het Rijk kunnen krijgen bij de herplaatsing op een tijdelijke locatie ergens anders. Verplaatsbare woningen worden in de regel geplaatst voor een periode van 10 tot 15 jaar. Daarna moet de eigenaar op zoek naar een nieuwe locatie en/of eigenaar. Omdat in die periode de investering niet kan worden terugverdiend, wil het Rijk initiatiefnemers tegemoet komen door de garantie af te geven dat er ergens in Nederland een plek is waar deze flexwoningen geplaatst kunnen worden. In de zoektocht naar deze zogeheten ‘garantielocaties' kijkt het Rijk naar gemeenten. Gemeenten die garantielocaties aanbieden krijgen in ruil daarvoor een financiële bijdrage. De Westelijke Mijnstreek reserveert grond voor dergelijke garantielocaties.

Wat betekent deelname voor de Westelijke Mijnstreek?

Dankzij de regeling kunnen we in de Westelijke Mijnstreek diverse (lopende) projecten voor flexwoningen versnellen. In totaal gaat het om 300 betaalbare woningen. Hiermee geven we een impuls aan het realiseren van de doelen uit de Woondeal: we versnellen de bouw van betaalbare woningen en bieden ruimte aan een flexibele woningvoorraad.

Daarnaast stellen worden binnen de Westelijke Mijnstreek garantielocaties beschikbaar gesteld voorin totaal 200 flexwoningen. Deze garantielocaties (al dan niet in gebruik) en de bijbehorende financiële middelen dragen bij aan de uitwerking van gebiedsontwikkelingen op locaties waarvoor nog geen duidelijk programma is. De locaties kunnen in de loop der tijd ook wijzigen als dat nodig is voor de lokale gebiedsontwikkeling.

Samenwerkingsovereenkomst Westelijke Mijnstreek

De gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Stein zijn alle drie betrokken bij de uitvoering van deze regeling. Zij zijn samen een overeenkomst aangegaan met het Rijk. De gemeente Sittard-Geleen treedt hierbij namens de drie gemeenten op als contractpartij. Daarnaast heeft woningcorporatie ZOwonen zich gecommitteerd aan de regeling. Zij neemt de exploitatie van de eventuele flexwoningen voor haar rekening en levert een belangrijke bijdrage aan de versnellingsopgave.

ZOwonen is momenteel niet actief in de gemeente Stein, maar heeft toegezegd ook daar te zorgen voor de exploitatie van de eventuele flexwoningen op de garantielocatie(s).

De samenwerkingsovereenkomst tussen het Rijk, de gemeente Sittard-Geleen en ZOwonen loopt tot 2060. In 2045 is er een evaluatiemoment.

Vervolg

Als onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst worden nadere samenwerkingsafspraken vastgelegd tussen de contractpartij (Sittard-Geleen) en de andere gemeenten in de Westelijke Mijnstreek (Beek en Stein). Vertegenwoordigers van voornoemde partijen, als ook van woningcorporatie ZOwonen, vormen in de uitwerking en uitvoering van de regeling samen een stuurgroep. De stuurgroep zorgt voor het maken van de afspraken tussen de betrokken partijen, de verdere uitwerking van de locaties en het opstarten van de haalbaarheidsstudies voor de geselecteerde locaties. De stuurgroep bepaalt ook samen met de gemeenteraad welke locaties daadwerkelijk als garantielocaties gereserveerd worden binnen de eigen gemeente.

Vanwege de langjarige betrokkenheid en een (voor de samenleving) complexe procedure, wordt een passende communicatie- en participatiestrategie ontwikkeld.