Uitkomsten onderzoek kunstgrasvelden

22 dec 2016, 14:40 Gemeente
kunstgrasveld cc0 voetbal
CC0
Het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft recent onderzoek verricht naar eventuele gezondheidsrisico's van het sporten op kunstgras met rubbergranulaat.
Het RIVM concludeert dat de onderzoeksresultaten geen aanleiding geven om gezondheidsschade te verwachten.
In de rubberkorrels zitten weliswaar stoffen die geassocieerd worden met kanker, maar in zulke kleine hoeveelheden dat er geen reden is voor een speelverbod. Het extra kankerrisico is 'verwaarloosbaar'. Zelfs als een andere norm gehanteerd zou worden (die voor consumentenproducten), zou het advies hetzelfde zijn. Het onderzoek richt zich immers op de gezondheidsrelatie, niet op Europese normen.
De RIVM-onderzoekers melden dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is. Er wordt dan ook groen licht gegeven door het RIVM voor het spelen op kunstgras met rubbergranulaat.
Lees hier het onderzoeksrapport van het RIVMen de publiekssamenvatting van het rapport.

Informatiebijeenkomst

Om de besturen van alle gemeentelijke voetbalverenigingen optimaal te informeren over de uitkomsten van het onderzoeksrapport, organiseren wij een informatiebijeenkomst. De besturen worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd. De bijeenkomst wordt bijgewoond door GGD afdeling Zuid-Limburg, de KNVB, Sportstichting en de heer Hofstra van SGS Intron BV. Tijdens de bijeenkomst wordt naast het RIVM-onderzoek ook ingegaan op het onderzoek van autobranche VACO/RecyBEM waarbij alle lokale kunstgrasvelden bemonsterd zijn.

Onderzoek RIVM

Het RIVM is op verschillende manieren op zoek gegaan naar meer kennis over rubbergranulaat op sportvelden en eventuele effecten op de gezondheid. Op basis van een literatuuronderzoek heeft het RIVM alle relevante wetenschappelijke publicaties beoordeeld. Deze bevindingen zijn gecombineerd met het veldonderzoek. Van 100 kunstgrasvelden zijn 600 monsters onderzocht. Daarmee is duidelijk geworden welke stoffen voorkomen in het rubbergranulaat.
In een ander onderdeel van het uitgebreide onderzoek is in een laboratorium gekeken in welke mate er stoffen onder bepaalde omstandigheden vrij kunnen komen. Denk hierbij aan huidcontact of het inslikken van het granulaat. Voor de te gebruiken methoden en selectie van stoffen is ook gekeken naar de aanpak en resultaten van internationale onderzoeken. Daarnaast is de onderzoeksopzet ter toetsing voorgelegd aan een wetenschappelijke begeleidingscommissie.
De uitkomsten van de verschillende onderzoeken leiden nu tot de conclusie dat het veilig is om op kunstgras met rubbergranulaat te sporten.

Conclusies overige instellingen/organisaties

De GGD neemt dit standpunt over en stelt dat zij, op basis van de huidige wetenschappelijke kennis, geen aanwijzingen zien dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat tot risico's leidt voor de gezondheid. Daarom kunnen sporters de velden gewoon gebruiken. De GGD is het ermee eens dat er breed nagedacht wordt over alternatieven voor rubbergranulaat. Zij dringt er echter op aan bij alternatieven ook te kijken naar mogelijke gezondheidsrisico's.
Lichaamsbeweging is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De GGD begrijpt dat sommige ouders zich toch zorgen blijven maken, ondanks de uitkomsten van het RIVM-onderzoek. Normaal hygiënisch gedrag (zoals douchen na het sporten) zorgt er echter voor dat contact met de rubberkorrels zo klein mogelijk is. De GGD benadrukt dat dit gedrag altijd gewenst is na sporten, op welke ondergrond dan ook.
Ook andere instellingen zoals het Ministerie van VWS, de Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG) en de KNVB nemen het advies van het RIVM over.

Informatiediensten

Het volledige GGD-advies vindt u op de website van de GGD Zuid Limburg, www.ggdzl.nl . Voor vragen van burgers en verenigingen is tijdelijk een landelijke telefoonlijn geopend: 0800 – 0480. Informatie over het RIVM-onderzoek en een lijst met veel gestelde vragen is te vinden op de websites van het RIVM, www.rivm.nl, en GGD GHOR NL, www.ggdghor.nl . Op www.sportengemeenten.nl is het dossier kunstgras geactualiseerd met de laatste informatie.
Uiteraard kunnen burgers en verenigingen ook contact opnemen met de GGD Zuid Limburg: telefoonnummer 045 - 850 6609 of via [email protected] . Tussen kerst en nieuwjaar is de GGD alleen via deze mail bereikbaar. De mail wordt regelmatig gecheckt. Niet-urgente vragen worden vanaf 2 januari 2017 beantwoord.