Woensdagmiddag bonden de 18 Echte Bakkers die Limburg rijk is in Kasteel Limbricht onderling de strijd aan tijdens de kampioenendag van 2014. Elke bakker leverde een zestal verschillende baksels aan ter keuring door een professionele en een consumenten jury.
Van de 100 ambachtelijke - 'warme' - bakkers in Limburg mogen 18 bakkers zich Echte Bakkers noemen. Echte Bakker word je niet zomaar, daar zijn een aantal strenge kwaliteitseisen aan verbonden. Niet alleen wat betreft het product, maar ook wat betreft werkwijze, hygiene, arbeidsomstandigheden en milieu. Ook de uitstraling van de winkel speelt een rol.
Maandelijks worden op vooraf onbekende tijdstippen bij elke bakker een aantal producten gekeurd en gewaardeerd. De verschillende waarderingen die door het jaar heen aan de productkwaliteit worden toegekend tellen op deze kampioenendag mee in de einduitslag.
wynfv08zg2ttkyv0d87ygay34
De 18 deelnemende bakkers leverden woensdag een abrikozenvlaai, gewone en gevulde speculaas, een roomboter-amandel banketstaaf, een kerststol en krentenbollen en een meergranen vloerbrood aan. Die werden vervolgens blind - zonder te weten van welke bakker het baksel afkomstig was - gekeurd door vijf officiële keurmeesters ėn door vier consumenten. De keurmeesters keurden álle producten, de consumentenjury beoordeelde alleen de kerststol en de abrikozenvlaai. Een serieuze bezigheid, waarbij op allerlei aspecten waaraan een topproduct moet voldoen werd gelet. Er werd uren lang kritisch gekeken, gevoeld, geroken en geproefd.
Het vloerbrood bijvoorbeeld werd beoordeeld op volume, kleur van de korst, de bakaard, afwerking, de kleur van de kruim, fijnheid van de rijs, malsheid, korsteigenschappen en aroma/smaak. Bij de abrikozenvlaai werd naast de bakaard gelet op de kwaliteit van de bodem, de korstkleur, de vulling, aroma/smaak, decoratie en afwerking en hanteerbaarheid. En zo was er voor elk afgeleverd baksel een lijst met eigenschappen die van een waardering werden voorzien. Per onderdeel waren 10 punten te verdienen.
De beste banketstaaf werd geleverd door Bakkerij Hagedoren uit Hoensbroek en Bakkerij Ewals uit Tegelen bakte de beste speculaas (gevuld en ongevuld). Gommans uit Sevenum leverde de beste krentenbollen en kerststol in en de beste abrikozenvlaai was van bakkerij Koolen uit Ell.
uhl5ucfmivtiaa04s1syu82ch
De consumentenprijs voor de beste kerststol was dit jaar voor bakkerij Koen Peters uit Susteren en zijn collega Loven uit Roermond bakte de lekkerste abrikozenvlaai.
In december staat nog een finaleronde op het programma, zeg maar een bake-off, waarin de over het hele jaar als beste beoordeelde collega's het onderling tegen elkaar opnemen om in 2015 de titel Beste Bakker van Limburg te mogen voeren. Daarbij worden ook de jurybeoordelingen voor de uitstraling van de bakkerswinkel meegeteld.
Volgens Peter Hagedoren, voorzitter van de Echte Bakkers Limburg, willen hij en zijn collega's elkaar met de onverwachte maandelijkse keuringen en deze jaarlijkse vakwedstrijd constant stimuleren om het beste product te leveren. "Het Echte Bakkersgilde is een jaar of dertig geleden ontstaan omdat ambachtelijke bakkers, echte vakmensen, zich graag duidelijk wilden onderscheiden van de fabrieksbakkers." Dat zie je aan de gevarieerdheid en de kwaliteit van de aangeboden producten. En proeven doe je het ook.