Honderden vrijwilligers bundelen op 18 maart tijdens
Maas Cleanup Day opnieuw hun krachten met Limburgse bedrijven en maatschappelijke organisaties.
Voor de vijfde keer op rij steken zij samen de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken. Ondanks het grote succes van Maas Cleanup blijft de roep om sponsoren en opruimers onverminderd groot. De organisatie roept ondernemers dan ook op zich vandaag nog aan te sluiten.
Urgentie groot
Per 100 meter Maasoever liggen er meer dan 1000 stuks afval. En dan is de grond- en watervervuiling door al dat afval niet meegeteld. Alle hulp om de Maas tijdens Maas Cleanup Day weer afvalvrij te maken is dus welkom en ook nodig. Afval dat blijft liggen tast de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water water aan. Een schone Maas biedt mensen en dieren in het stroomgebied betere toegang tot schoon drinkwater en een schonere woonomgeving.
Organiseren of aanmelden
Op de website
acties.maascleanup.nl staat de Maas Cleanup kaart. Daarop kan iedereen zich als vrijwilliger aanmelden voor een actie in de buurt. Ook staat er uitgelegd hoe men een eigen actie kan aanmelden en zelf organiseren. En hoe vrijwilligers mee kunnen helpen met het in kaart brengen van het afval.
Pickup points
In 2022 is de organisatie gestart met centrale pickup points die samen met de aangesloten bedrijven worden beheerd. Dit bleek een groot succes. Daarom worden ook dit jaar pickup points ingerichten waar deelnemers hun spullen kunnen ophalen en na afloop samenkomen voor een gezellig samenzijn.
Voogd of partner worden
Bedrijven kunnen zich als voogd, partner of sponsor bij Maas Cleanup aansluiten. Als voogd adopteren zij een deel van de oever, een afvalhotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoon houden van deze plek. Bedreigingen voor de Maas krijgen daarmee een eigen stem.
Dit concept komt voort uit de petitie ‘Maas in de Wet’ die Maas Cleanup in het voorjaar van 2022 heeft ingediend in de Tweede Kamer. Op dit moment doen jongeren, samen met bedrijven, onderzoek naar wat de petitie voor de Maas zou betekenen. De resultaten van het onderzoek worden op 17 maart tijdens de jaarlijkse conferentie van Maas Cleanup Day 2023 gepresenteerd.
Maas Cleanup
Maas Cleanup is een beweging van vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers, verenigd voor de Maas. In plaats van veroorzaker, willen zij samen oplosser worden van het afvalprobleem. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een bruisende community van bedrijven en organisaties die met elkaar werken aan een duurzamere wereld.
Foto boven dit bericht: de Maas bij Grevenbicht op 11 januari 2023. De regenrivier is door het regenachtige weer behoorlijk gestegen. Wanneer het water is gezakt valt er weer het nodige op de oevers en in de struiken achtergebleven afval te verzamelen.