‘Stolpersteine’ voor Rosa en Edith Stein

Foto:

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig plaatste  op 2 juli om 13.00 uur twee zogenaamde Stolpersteine (struikelstenen) in het trottoir voor hetKarmelietessenklooster in Echt om de heilige Edith Stein en haar zus Rosa te gedenken.

Sinds 1994 reist Demnig door heel Europa om de stenen in stoepen te leggen voor woningen van slachtoffers van het nazitijdperk. Ondertussen heeft hij al 34.000 stenen geplaatst. Zijn doel is om voorbijgangers ‘met het hoofd en hart te laten struikelen om de herinnering aan de slachtoffers levendig te houden’. De stenen werden tijdens een korte plechtigheid geplaatst.
Nooit vergeten
Volgens Demnig is ‘een mens pas vergeten als zijn naam vergeten is’. Op initiatief van de stichting Dr. Edith Stein uit Echt is de kunstenaar naar Echt gekomen. 
De joodse zussen Edith en Rosa Stein woonden van 1938 tot 1942 in het klooster in Echt. Op 2 augustus 1942 werden ze opgehaald door de Gestapo en via Westerbork naar Auschwitz getransporteerd. Daar zijn ze op 8 augustus vergast. 
Jen Stassen van de stichting Dr. Edith Stein vindt de komst van Demnig een perfecte gelegenheid om het verhaal van Edith en Rosa nogmaals onder de aandacht te brengen: “Het werk van deze kunstenaar is wereldwijd bekend. Toen ik hoorde dat hij in de buurt zou komen, heb ik direct de telefoon gepakt. Hij was meteen bereid te komen.”
Cookieinstellingen