Record: zomerweer in de herfst

Foto:

Niet eerder werd op 22 oktober ergens in Nederland zo’n hoge temperatuur gemeten als dinsdag. De temperatuur steeg rond 15.30 in Ell naar 23,1 graden . Tot nu toe werd de hoogste temperatuur op deze dag (22,9 graden) gemeten in het Brabantse Volkel in 1989.

Bijna op alle stations is het dagrecord verbeterd, behalve op stations Heino, Marknesse, Volkel, De Bilt en Vlissingen.
Vanavond felle onweersbuien
Niet alleen het weer overdag doet zomers aan, maar ook vanavond heeft het weer zomerse trekjes. Deze bijzonder warme oktoberdag eindigt vanavond namelijk met enkele felle onweersbuien. Daarbij is kans op hagel en windstoten.
Zacht vervolg 
De regen- en onweersbuien zorgen ervoor dat de temperatuur een stapje terug moet doen, maar de zachte lucht wordt niet geheel verdreven. De rest van de dag blijft de temperatuur nog aan de hoge kant. Normaal is het een graad of 13, nu kunnen we rekenen op 17 tot 19 graden. Pas na het weekend lijkt het een stuk frisser te worden.
Morgen opnieuw kans op dagrecord
Morgen kan het lokaal nog 20 graden worden. Het record voor 23 oktober staat in De Bilt op 19,8 graden. Naar verwachting wordt het 19 à 20 graden. Er is dus opnieuw kans op een dagrecord.
Het weerbeeld is de komende dagen wisselvallig. Morgen is vooral in de middag kans op een paar regen- of onweersbuien. Donderdag is het zo goed als droog. Daarna komt er veel bewolking voor en is de kans op regen elke dag groot.
Geen record in De Bilt
Er is nog geen sprake van een zogenaamd landelijk dagrecord. De Bilt geldt als uitgangspunt voor landelijke temperatuurrecords. Dit komt omdat dit weerstation de langst lopende meetreeks van Nederland heeft en geldt als hoofdstation voor heel Nederland.
Als in de Bilt een temperatuurrecord behaald wordt is het dus eigenlijk in heel Nederland een recorddag. Het dagrecord in de Bilt dateert van vorig jaar en bedraagt 22,0 graden. Vandaag werd het tot dusver in De Bilt 21,8 graden.