Indrukwekkende herdenking Britse militairen

Foto:

Op zondag 10 november vond voor de 58e keer de jaarlijkse herdenking van de sinds WOI gevallen militairen van het Britse Gemenebest plaats in Sittard. 

Veel landen herdenken hun gevallenen sinds de Eerste Wereldoorlog op 11 november, de dag waarop in 1918 om 11 uur de wapenstilstand inging en een einde kwam aan een afschuwelijke oorlog. 
In Sittard vindt de herdenking van de gesneuvelde Britse militairen plaats sinds 1946, omdat in deze plaats een Britse oorlogsbegraafplaats is ingericht. Daar liggen de militairen van het Britse Gemenebest begraven die tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in deze regio zijn gesneuveld.
Voorgangers tijdens de oecumenische dienst waren Deken mgr. W. van Rens en de Anglicaanse dominee mevrouw J. Pridmore. De plechtigheid werd opgeluisterd door het St. Petruskoor en door de Sittardse Philharmonie, die dat al sinds 1967 zonder onderbreking doet. Bij de dienst waren naast Gouverneur Theo Bovens en burgemeester Sjraar Cox ook enkele hoge NAVO-militairen aanwezig, waaronder luitenant-generaal Tieskens van JFC Brunssum. 
Op uitnodiging van de Stichting Oorlogsgravencomité Sittard waren verder enkele familieleden aanwezig van Alfred Graham, een Britse sergeant die, 29 jaar oud, op 18 januari 1945 bij gevechten in Schalbruch, vlak over de Duitse grens, sneuvelde.
Aansluitend aan de dienst werden op het Britse oorlogsbegraafplaats in Ophoven kransen en bloemen bij de graven gelegd.
Zaterdag vond op het kerkhof in Born al de herdenking van een drietal daar begraven Britse militairen plaats. Die herdenking was georganiseerd door schutterij Sint Martinus. Ook daar werden bloemen en kransen bij de graven gelegd. 
herdenking-britse-militairen-in-born-2013
Herdenking van de Britse militairen op de begraafplaats in Born.
Cookieinstellingen