Jumbo verandert populaire huisregel: minder gratis boodschappen

Foto:

Supermarktketen Jumbo verandert het beleid omtrent de Zeven Zekerheden. Door een regel kunnen klanten bepaalde boodschappen gratis meenemen die nog tot en met de volgende dag houdbaar zijn. Vanaf volgende week kan dat niet meer. 

De Zeven Zekerheden, een stel huisregels waarmee Jumbo al jarenlang schermt, worden hiermee drastisch verscherpt. “Vindt u een product met de houdbaarheidsdatum van vandaag of morgen? Dan krijgt u het product gratis!”  Tot 23 mei aanstaande geldt deze regel. Vanaf dan worden geen producten meer meegegeven die tot en met de volgende dag houdbaar zijn. Alleen producten met de datum van die dag mogen dan nog gratis worden meegenomen. De regel gaat door onder een nieuwe naam: de houdbaarheidsgarantie. 
Voedsel in de vuilnisbak
Door de oorspronkelijke regeling werd veel voedsel, dat nog twee dagen goed was, ’s avonds door de medewerkers uit de schappen gehaald. De volgende dag zouden klanten het immers gratis mee mogen nemen. Hierdoor belandden jaarlijks tienduizenden liters zuivel en duizenden kilo’s verpakte groenten, maaltijdsalades en voorgeschilde aardappels op de vuilnisbelt. Eten waar niets mis mee was. 
‘Eenvoudiger’
Deze besparing noemt Jumbo echter niet als reden. Het bedrijf laat weten aan Nieuws.nl: “De houdbaarheidsgarantie wordt eenvoudiger. Het aantal uitzonderingen dat in de loop der jaren was ontstaan, is teruggebracht tot één uitzondering: alles wat voor Jumbo één dag verkoopbaar is (zoals vers brood en dagbladen), valt buiten de garantie.”
jumbo-2
De winkels krijgen landelijk nieuwe borden met de aangescherpte maatregel. 
Ellende
De Zeven Zekerheden worden in de ruim vierhonderd Jumbofilialen door veel klanten gebruikt. Vooral deze versheidsregel is populair. Op verschillende internetfora heeft de Zekerheid zelfs eigen topics. Daar is men niet te spreken over de verandering. “De ellende is zo ver, vanaf 23 mei.”  Ook de normale hantering van de regels kan op klachten rekenen. “Valkenswaard doet ook altijd moeilijk. Bij vijf producten beginnen ze al moeilijk te doen dat je gezocht hebt en dat de manager het goed moet keuren.” Deze mensen zullen binnenkort daadwerkelijk moeten gaan betalen voor hun boodschappen. 
Cookieinstellingen