Oost-Europese criminelen vaker actief in Nederland

Foto:

Criminelen uit Oost-Europa zijn verantwoordelijk voor een golf van criminaliteit in Nederland. Ze plegen grote aantallen misdrijven, waaronder autodiefstal, winkeldiefstal en inbraken. Vervolging is vaak lastig omdat de helft geen adres in Nederland heeft. Dat meldt RTL Nieuws donderdag.

Landelijke winkelketens zagen in de eerste maanden van dit jaar een toename van 35 procent van het aantal winkeldiefstallen met een verdachte uit Oost-Europa, vooral Roemenen en Bulgaren. De schade, vorig jaar nog 250 miljoen euro, zal dit jaar de driehonderd miljoen euro overschrijden, laat Detailhandel Nederland aan RTL weten.
Ook autodiefstal en diefstal van auto-onderdelen nemen volgens het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit een enorme vlucht. De schade voor autoverzekeraars zou in twee jaar tijd zijn gestegen van veertig naar honderd miljoen euro, vooral door toedoen van goed georganiseerde bendes uit Oost-Europa.
De Nationale Politie spreekt van een ‘forse toename’ van het aantal diefstallen met Oost-Europese verdachten. “De bendes zijn zich verder aan het specialiseren en worden beter in het vinden en stelen van buit. En Nederland is een land met veel buit”, zegt projectleider High Impact Crime van de politie Bart Willemsen tegen RTL Nieuws.
Door: Novum
Cookieinstellingen