Baandert vanaf 29 augustus Kabouterbuurt

Foto:

Op vrijdag 29 augustus om 14.00 uur wordt op het veldje in de Sittardse wijk Baandert een kunstwerk van Bas de Wit onthuld: een reuzenkabouter van 5 meter hoog. 

Jo Porankiewicz, voorzitter van het wijkplatform en lid van de projectgroep kunst, ziet vooraf de stralende gezichten van de kinderen al voor zich. “Ik weet zeker dat ze het kunstwerk prachtig vinden. En dat er over gepraat zal worden, want het is fenomenaal. Een kabouter van 5 meter hoog, … de naam blijft nog even geheim.”
Het gemeentelijke cultuurprogramma Cultuur streeft naar community Art in de gemeente: het plaatsen van kwalitatief hoogwaardige kunst en het creëren van draagvlak voor kunstuitingen. Dat is belangrijk voor de culturele uitstraling van Sittard-Geleen. Na de wijkschouw in 2011 heeft het buurtplatform Wijk de Baandert gevraagd zo’n kunstwerk te mogen plaatsen. 
In het voorjaar 2013 zijn er gesprekken geweest met de bewoners om draagvlak te creëren en te achterhalen wat de bewoners in de wijk bindt. De jaarlijkse buurtdag is aangegrepen om de opgedane ervaringen te delen en te komen tot een voorstel. Daarna zijn drie kunstenaars benaderd voor een schetsontwerp. Een vertegenwoordiging uit de buurt heeft unaniem gekozen voor het kunstwerk van Bas de Wit. 
De kinderen uit de wijk hebben de kabouter een naam gegeven en zij gaan op 29 augustus ook het kunstwerk onthullen. “Zij omarmen het kunstwerk, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook dat hoort bij kunst. Ik stel me dan de vraag: heeft iedereen mee kunnen denken? Het antwoord daarop is volmondig ja. Dan is het verantwoord, wat we hebben gedaan,” zegt Porankiewicz.
Bron: Stadskrant Sittard-Geleen
Cookieinstellingen