Oefendag Horeca Markt rond veiligheid

Op 23 september vindt in Sittard een gezamenlijke Oefendag Horeca Markt plaats. Dan wordt er geoefend op het omgaan met praktijksituaties – bijvoorbeeld een knokpartij op een terras – die zich in de horeca voor kunnen doen.

Het initiatief voor deze oefening gaat uit van politie en particulier beveiligingsbedrijf Risicobesef. Met de invoering van het camerabewakingssysteem in het stadscentrum en vanwege de onderlinge afspraken tussen politie, horeca en gemeente leek het zinvol om een dergelijke grotere oefening te houden, waarin naast de directe aanpak van een probleem ook de onderlinge samenwerking en de waarneming via het camerasysteem kunnen worden getest. De oefening moet bijdragen aan de veiligheid in het uitgaansgebied.
De deelnemers aan de oefening starten de dag met een ochtendprogramma op het politiebureau. Vanaf 13:00 uur wordt er op de Markt in Sittard bij een aantal horecazaken geoefend met diverse praktijksituaties. Die praktijkcasussen worden zo realistisch mogelijk gespeeld door leden van het handhavingsteam van de gemeente. 
Aan de oefening wordt verder meegewerkt door de coördinatoren openbare orde van de politie van Sittard-Geleen, het centraal cameratoezicht, het Integraal Beroepsvaardigheden Trainingscentrum van de politie, de gemeentelijke BOA’s, de horeca-ondernemers van de Markt in Sittard en particulier beveiligingsbedrijf Risicobesef.
Volgens Roy Ramakers, directeur van Risicobesef is dit de eerste keer dat een oefening van deze omvang in Limburg wordt gehouden. In Rotterdam wordt vaker op deze manier geoefend.