Hoax-wijzer nuttige site

Foto: Kici (CC BY-SA 2.1 JP)

De Hoax-wijzer, een website die internetgebruikers waarschuwt voor valse en onjuiste berichten en frauduleuze of aan het frauduleuze grenzende acties, waarschuwt momenteel voor een vermeende actie van McDonald’s.

De site waarschuwt momenteel voor een link die circuleert op Facebook, waarin een McDonald’s waardebon ter waarde van 200 euro wordt beloofd. Volgens de Hoax-Wijzer gaat het hier om een poging tot fraude en is het beslist geen officiële actie van het hamburgerrestaurant.

Met het lokkertje van 200 euro probeert een oplichter op valse gronden persoonlijke informatie van zoveel mogelijk mensen te verzamelen om daar geld aan te kunnen verdienen.

In het verleden is deze vorm van oplichting ook toegepast in naam van onder andere Albert Heijn, Kruidvat, Ikea en de Aldi. De winkelketens waarschuwden toen al voor soortgelijke acties en bevestigden dat een dergelijke actie niet van hen uitgaat.

In de toekomst verspreiden zich hoogstwaarschijnlijk meer van zulke acties. Controleer daarom altijd op de officiële website van het bedrijf of de organisatie waar de actie van uit zou gaan of informatie over die actie daar terug te vinden is. Als dat niet zo is dan mag u er van uitgaan dat het om een ‘hoax’ gaat.

Toch op een hoax-link geklikt en/of deze gedeeld op Facebook? Haal hem dan meteen weer van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account.

Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:
» controleer inlog Facebook
» Hoax-wijzer

Reacties