Maandagmiddag bood Sergio Derks in de Stadsschouwburg van Sittard-Geleen een portret aan van zijn grootvader, de in 1952 overleden Ben Derks, initiator van de Stadsschouwburg.
Het portret werd in ontvangst genomen door Tom de Rooij, directeur van cultuurbedrijf De DoMIJNen, waar de Stadsschouwburg sinds 1 januari onderdeel van uitmaakt. Wethouder van cultuur Noël Lebens moest wegens ziekte verstek laten gaan.
Sergio Derks over de aanbieding: "Op verzoek van mijn tante, oud-wethouder wijlen Yvonne Baetens-Derks, heb ik een boek geschreven over haar vader en mijn grootvader, Ben Derks."
Dat zijn tante hem vroeg om een boek te schrijven is gelet op zijn achtergrond niet zo vreemd. De historicus met interesse in communicatie- en cultuurwetenschappen heeft meer dan twintig boeken geschreven in opdracht van bedrijven en non-profit organisaties en runt sinds 1993 zijn eigen communicatiebureau.
Een krantenbericht over de opening van de Stadsschouwburg, op 23 april 1958, meldt dat burgemeester Coenders er in zijn openingstoespraak aan herinnerde dat het plan voor een schouwburg oorspronkelijk uit het particulier initiatief voortkwam. Daarbij herdacht hij in het bijzonder het geestdriftige idealisme en het doorzettingsvermogen van de in 1952 op 46-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden Ben Derks.
Ben Derks nam na de oorlog het initiatief voor de oprichting van de Stichting Culturele Ontspanning, die toneel- en muziekavonden organiseerde in het Forum, op dat moment de enige zaal in Sittard die enigszins geschikt was voor dit soort avonden. Maar vanwege het grote succes van die avonden was de zaal al snel niet meer groot genoeg.
"Na afloop van een voorstelling in het Forum kwamen de toen zeer bekende toneelspelers Albert van Dalsum en Albert en Cor Ruys bij ons thuis een borreltje drinken. Ze waren goed bevriend met vader. Een van de drie, ik meen Albert van Dalsum, zei toen tegen hem: 'Ben, jouw stad is rijp voor een stadsschouwburg'. Zo is toen dat idee ontstaan." Dit heeft de in 2013 overleden oud-wethouder van Sittard-Geleen, Yvonne Batens-Derks, over haar vader verteld.
Dat vormde voor de Stichting Culturele Ontspanning de aanzet om een brief aan de gemeenteraad te sturen, die tot gevolg had dat de commissie Derks werd geïnstalleerd. Die constateerde dat de enige geschikte zaal - die van het Forum - onvoldoende accommodatie bood en wegens bioscoopexploitatie niet altijd beschikbaar was. Een nieuw gebouw was volgens de commissie de enige oplossing. De bouw van de schouwburg startte in 1954, twee jaar na het overlijden van de initiator.
Tom de Rooij nam het portret met dank in ontvangst. Het krijgt een plaats op een wand in de artiestenfoyer, waarop de artiesten, die in de stadsschouwburg hebben opgetreden, hun handtekening plaatsen.