Geleen wil vrij parkeren en openstelling P-garage Groenstraat

Met belparkeren hoeft u niet meer naar de automaat...
Met belparkeren hoeft u niet meer naar de automaat...
Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

Ondernemers, vastgoedeigenaren en centrummanagement van Geleen-Centrum (Het Collectief) zeggen het al jaren en doen dat nu opnieuw: gratis parkeren draagt bij aan de bestrijding van de leegstand in het centrum van Geleen.

Het collectief van ondernemers, vastgoedeigenaren en centrummanagement van Geleen-Centrum (Het Collectief) is het dan ook niet eens met het door het college van B&W voorgestelde parkeerbeleid. Dat komt erop neer dat straatparkeren in Geleen weer 1,30 euro per uur gaat kosten en dat tijdens werkdagen de eerste twee uren gratis kan worden geparkeerd in de parkeergarage onder de Markt.

In een bericht, dat Het Collectief aan de leden van de Gemeenteraad van Sittard-Geleen heeft verstuurd, spreekt het zich uit over de plannen van het college van B&W. Hieronder vindt u de volledige inhoud van de brief.

Bericht aan de Gemeenteraad van Sittard-Geleen

Vrij parkeren in Geleen en openstelling parkeergarage Groenstraat

Parkeerbeleid in dienst van een oplossing van de problematiek in Geleen-Centrum
Op 8 juli 2015 zal de gemeenteraad van Sittard-Geleen het agendapunt Integrale aanpak parkeren behandelen. Het collectief van ondernemers, vastgoedeigenaren en centrummanagement van Geleen (Het Collectief) heeft kennis genomen van het raadsvoorstel. Het Collectief is van mening dat het raadsvoorstel geen recht doet aan hetgeen Het Collectief in het voortraject ingebracht heeft en ook niet bijdraagt aan de oplossing van de problematiek waarmee Geleen-Centrum zich nu geconfronteerd weet.

Een gelijk speelveld voor Geleen-Centrum: vrij parkeren
Het Provinciaal Omgevingsbeleid Limburg (POL) typeert Geleen-Centrum als een (boven)lokaal verzorgend centrum. Het beleid van de gemeente Sittard-Geleen profileert Geleen-Centrum bovendien als een winkel- annex dienstencentrum met ruimte voor innovatie, in de detailhandel veelal geduid als een boodschappen ++ centrum.

Geleen-Centrum ondervindt daarmee directe concurrentie van de nabijgelegen (boven)lokaal verzorgende centra in Beek (Makado) en Stein (Winkelcentrum Stein), waar de consumenten voor het winkelen vrij (gratis) kunnen parkeren. Dit geldt ook voor de wijkwinkelcentra Bloemenmarkt, Zuidhof, Munstergeleen en Oud Geleen in Geleen. De problematiek in Geleen-Centrum is overduidelijk groot en vereist voor de oplossing daarvan hoge investeringen. Daarom heeft Het Collectief steeds aangegeven dat voor Geleen-Centrum een gelijk speelveld (level playing field) moet komen en dat het parkeren voor de consumenten vrij (gratis) moet zijn. Er blijkt bovendien een positief verband te zijn tussen de aantallen bezoekers in Geleen-Centrum en de verlaging van de parkeertarieven. Immers sinds de invoering van de Pilot verlaging parkeertarieven verblijven volgens passantentellingen ook meer bezoekers in Geleen-Centrum.

Evenwichtigere ontsluiting van Geleen-Centrum: openstelling van de parkeergarage aan de Groenstraat
De Marktgarage in Geleen ontsluit belangrijke delen van het kernwinkelgebied Geleen-Centrum niet evenwichtig. Om deze delen – Groenstraat, Salmstraat, Rijksweg Centrum en Nieuwe Markt – evenwichtig te ontsluiten wil Het Collectief doorlopend vrije openstelling van de parkeergarage aan de Groenstraat. Seinpost heeft tijdens het laatste overleg met Het Collectief het belang daarvan ook onderstreept. Het is overigens voor de circulatie van het winkelend publiek altijd goed om meerdere zogenaamde bronpunten als parkeergarages te hebben. Het Collectief vindt de openstelling van de parkeergarage niet terug in het Raadsvoorstel.

Inbedding van de integrale parkeeraanpak in het traject naar een toekomstbestendig en compact winkelgebied
Het Collectief heeft steeds aangegeven dat het parkeerbeleid onderdeel moet zijn van het traject om tot een toekomstbestendig en compact winkelgebied te komen (compactisering) zoals Seinpost dat in haar rapportage verwoordt. De voorstellen van Het Collectief over het vrij parkeren en over de openstelling van de parkeergarage aan de Groenstraat passen niet alleen goed in dit compactiseringstraject maar geven daaraan ook een geweldige impuls. In de andere gevallen zal de aanpak alleen maar leiden tot nog meer (leegstands)problematiek en daarmee samenhangende zeer hoge kosten ook voor de gemeente.

Ook betrekken van het belang van consumenten bij het beleid
Het Collectief heeft steeds aangegeven om ook de consumenten te betrekken bij het beleid om te komen tot een integrale aanpak van het parkeren, omdat het uiteindelijk om deze consumenten gaat. De consumenten wensen immers doorgaans voor een boodschappen ++ centrum als Geleen-Centrum een overzichtelijke structuur en een helder, consequent en met soortgelijke centra concurrerend parkeerbeleid. Dus vrij parkeren.

Cookieinstellingen