‘Langer leven met noten en pinda’s’

Foto: CC0 Public Domain via Pixabay

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht hebben onder 120.000 Nederlandse mannen en vrouwen van 55-69 jaar een onderzoek uitgevoerd naar het effect van het eten van noten of pinda’s op de gezondheid.

Wat bleek: mensen die minstens 10 gram noten of pinda’s per dag eten hebben een lager risico om te sterven aan diverse doodsoorzaken dan mensen die dit niet doen. De sterfteverlaging was het sterkst voor luchtwegaandoeningen, ziekten van het zenuwstelsel en diabetes, gevolgd door kanker en hart- en vaatziekten. Het verband is bij mannen en vrouwen even sterk, stellen de onderzoekers.

Pinda’s en noten bevatten allebei bepaalde voedingsstoffen, zoals onverzadigde vetzuren, diverse vitamines, vezels, antioxidanten en andere bioactieve stoffen, die mogelijk kunnen bijdragen aan de verlaging van de sterfte. In tegenstelling tot pinda’s werd geen verband gevonden tussen sterfte en consumptie van pindakaas.

Cookieinstellingen