Aken en Maastricht juridisch in geweer tegen Tihange

Foto: Michielverbeek CC-BY-SA-3.0

De Duitse stad Aken laat een Duits en een Belgisch advocatenkantoor uitzoeken of er stappen genomen kunnen worden tegen de Belgische staat om te komen tot sluiting van de Belgische kerncentrales.

Zowel in Nederland als in Duitsland maakt men zich al langere tijd grote zorgen om de verouderde Belgische kerncentrales in Doel en Tihange. Beide centrales kwamen de laatste jaren veelvuldig in het nieuws door problemen. Waren het niet de zorgen om haarscheurtjes in de metalen reactorvatwanden van twee van de reactoren, dan waren het wel technische problemen waardoor diverse onvoorziene stops plaatsvonden.

Men wil uiteindelijk sluiting van de centrale afdwingen en tot het zo ver is wil men totale openheid van zaken over calamiteiten, storingen en ongelukken in en rond de centrale.

Op één na hebben alle partijen in de gemeenteraad van Maastricht zich afgelopen week achter dit Akense initiatief geschaard door een motie van GroenLinks om Tihange juridisch aan te pakken te steunen.

Gedeputeerde Daan Prevoo (SP) deelt de zorgen om de kerncentrale, maar vindt de door Maastricht gekozen aanpak niet verstandig. Het is volgens hem beter om onderling met elkaar in gesprek te blijven en mee te denken over alternatieven voor de Belgische kerncentrales.

De gemeenteraad van Sittard-Geleen nam in juni 2015 een motie van D66 aan. Wat betreft de route naar een mogelijke sluiting stelde D66 daarin voor een genuanceerde strategie te volgen met respect naar onze buren in de Euregio. Door het verzamelen van objectieve feiten, direct te werken aan goede communicatie en – last but not least – de Belgen de hand te reiken en samen te werken als onverhoopt de feiten aantonen dat er een reëel veiligheidsprobleem is.

 

Cookieinstellingen