Nationale Boomfeestdag in Sittard-Geleen

Foto: HH

Zo’n 85 kinderen van de basisscholen Swentibold uit Born en De Avonturier uit Buchten hebben woensdagochtend op een perceel langs de Meerveldweg in Schipperskerk zo’n 1750 bomen en struiken geplant.

Zij kregen daarbij assistentie van de wethouders Leon Geilen en Pieter Meekels van de gemeente Sittard-Geleen die ook de spade ter hand namen. De bomen en struiken vormen daar een nieuw bosplantsoen.

De boomaanplant maakt deel uit van een omvangrijke groenoperatie aan de noordoost- en zuidflank van Schipperskerk. Die groenoperatie heeft eerder al geleid tot de aanplant van vele honderden bomen, planten en struiken en de aanleg van nieuwe wandelpaden rond het dorp.

Het nieuwe groen vloeit voort uit een afspraak tussen Consortium Grensmaas en de gemeente Sittard-Geleen. Het Consortium is nabij Schipperskerk, in het Trierveld, bezig met de voorbereidingen voor de hoogwaterbescherming en de grindwinning als onderdeel van het project Grensmaas.

De Stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) heeft voor de deskundige begeleiding van de groenoperatie gezorgd. Volgens het IKL kan het groene Schipperskerk op termijn uitgroeien tot een van de schakels in het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei.

Maar niet alleen in Schipperskerk werden op deze Nationale Boomfeestdag bomen en struiken geplant, ook in het Absbroekbos was dat het geval. Daar kregen 200 scholieren hulp van wethouder Noël Lebens. In het Absbroekbos werd de afgelopen jaren al vaker boomplantdag gehouden en met hulp van al die kinderen is het project daar nu bijna afgerond. Het Absbroekbos is gerealiseerd mede dankzij Natuurmonumenten, de Provincie Limburg en Waterschap Roer en Overmaas. Op deze boomplantdag was er ook nu weer hulp van het Centrum voor Natuur en Milieueducatie, de vrijwilligers en de leerkrachten en ouders van de kinderen.

Nog meer milieu en natuur
Terwijl in het Absbroekbos en bij Schipperskerk de spade de grond in ging kregen op het milieupark in Born weer andere scholieren een aantal lessen in het kader van de milieudag. Daarbij ging het natuurlijk over afval, afvalscheiding, afvalinzameling en recycling. daarnaast was er veel aandacht voor de natuur. Het kon natuurlijk niet anders of het thema van deze milieudag op Nationale Boomfeestdag waren bomen en bossen. En daar valt een hoop over te vertellen en van te leren.

Milieudag op milieupark Born
Milieudag op milieupark Born
Cookieinstellingen