Het internet der dingen is groeiende

Internet of Things
Internet of Things
Foto: Maurizio Pesce [CC BY 2.0]

Net als in andere steden wereldwijd – in Geleen werd er vorig jaar al mee begonnen – is ook in Sittard een begin gemaakt met de uitrol van The Things Network.

“The Things Network is een initiatief van een paar ondernemers in Amsterdam, die inmiddels wereldwijd aan het uitrollen zijn. KPN is zelf bijvoorbeeld ook met zo’n soort netwerk bezig, maar zal voor het gebruik ervan straks betaalde abonnementen willen afsluiten. Het mooie van The Things Network is nu net dat het open is en iedereen er gebruik van kan maken,” zegt Michiel Beenen van TechConnect in Sittard.

TechConnect is een van de initiatiefnemers bij de uitrol van het open LoRa-netwerk. LoRa staat voor ‘Long Range Low Power’, een draadloze communicatietechniek met een bereik van 2,5 tot 15 kilometer per antenne. Hierdoor kan met weinig antennes snel een groot gebied van dekking worden voorzien. TechConnect wil ‘kastjes’ plaatsen waarmee sensoren verbonden kunnen worden met het internet.

Door het zeer lage energieverbruik kunnen sensoren meerdere jaren van stroom worden voorzien met één enkele batterij. Hierdoor is het volgens de betrokken partijen een ideaal netwerk voor het Internet of Things (IoT).

Het LoRa-netwerk maakt het mogelijk om op grote afstanden met simpele, snelle en zuinige sensoren allerlei zaken te meten of aan te sturen. De techniek zorgt voor een groot aantal nieuwe mogelijkheden, zowel voor zakelijke als particuliere toepassingen. Volgens Beenen is de privacy gewaarborgd “aangezien alles tussen de verzender en ontvanger encrypted is, daar kan niemand anders tussen of bij”.

Een eerste gateway is onderweg en word geplaatst bij TechConnect in Sittard en dekt daarmee praktisch het hele centrum en de bedrijventerreinen van Sittard, een groot deel van Limbricht en Munstergeleen. In combinatie met andere partners, zoals Xillion ICT in Geleen, wordt een groot netwerk gebouwd.

TechConnect zoekt partners die hieraan willen meewerken of een bijdrage willen leveren aan het Internet of Things door het plaatsen van een gateway, het aandragen van een businesscase of de ontwikkeling van sensoren. De kosten voor een gateway zijn laag en het gebruik van het netwerk is voor iedereen gratis.

Michiel Beenen van TechConnect: “De lage kosten en het lage stroomverbruik van sensoren biedt ongekende mogelijkheden voor het grootschalig meten van bijvoorbeeld temperaturen, waterstanden of de luchtkwaliteit. Andere leuke voorbeelden zijn: het opsporen van sleutels, auto’s of om aardbevingen op verschillende plaatsen gedetailleerd te meten. Kortom er is voor ieder wat wils.”

» The Things Network Sittard

Cookieinstellingen