De jaarlijkse Dodenherdenking in Sittard begint woensdagavond 4 mei om 18:45 uur met een interkerkelijke gebedsdienst in de Grote Kerk.
Alle overledenen ten gevolge van het oorlogsgeweld van de 2e wereldoorlog worden herdacht en er wordt gebeden voor vrede op de wereld.
Vanaf de Grote Kerk trekt men om 19:25 uur in stille tocht via het Kloosterplein en de Oude Markt naar het monument op de Markt, waar diverse kransen worden gelegd.
Daarna gaat men, wederom in stille tocht, naar de Algemene Begraafplaats aan de Wehrerweg. Hier wordt vanaf 19:50 uur hetzelfde protocol gevolgd als ook Koning en Koningin op de Dam in Amsterdam volgen. Na het beëindigen van het klokgelui beginnen om precies 20:00 uur de 2 minuten stilte. Nadat de Last Post heeft geklonken, de vlaggen van halfstok weer in top zijn gehesen en ook hier bloemen en kransen worden gelegd en een gedicht wordt voorgelezen en gemusiceerd wordt door het koperensemble van de harmonie Sint Joseph, zal burgemeester Cox de toespraak houden.
Vervolgens zullen kinderen op de begraafplaats een preview presenteren van het stuk dat zij om 21:00 uur in het stadscentrum opvoeren. De kinderen werken mee aan een voorstelling die door jongeren van Theater het Laagland gemaakt wordt. Tot slot klinkt het Wilhelmus. Aansluitend wordt met een tocht over het kerkhof langs de graven van gevallen Nederlandse en Engelse militairen, Joodse medeburgers en verzetshelden de plechtigheid rond 20:45 uur afgesloten.
Aan de herdenking wordt medewerking verleend door Stadsschutterij St. Rosa, het Sint Petruskoor, scouting St. Joseph, muzikanten van de harmonie St. Joseph en de Philharmonie, leerlingen van het Trevianum, het R.K. Dekenaat, de Protestantse Gemeente, vertegenwoordigers van het Apostolisch Genootschap en van de Liberale Joodse gemeenschap, militairen van de Natres, en oud-militairen, alsmede een Engelse vertegenwoordiging van het Nato-hoofdkwartierg.
De organisatie is in handen van het Oranjecomité Sittard met steun van de gemeente. Iedereen is vanaf 18:45 uur uitgenodigd deel te nemen zowel in de kerk, de Markt als op het kerkhof en zo alle oorlogsslachtoffers, militairen èn burgers, niet alleen een nationaal, maar ook een lokaal moment van respect te geven. En op die manier te getuigen dat ook de inwoners van deze stad dit nooit meer willen. Vrede moet je doorgeven en daarvoor nodigen gemeentebestuur en Oranjecomité u die avond uit.