Vervangers mogen laatste drie weken van het schooljaar niet meer afmaken door invoering WWZ. Schoolkinderen komen daartegen in opstand met een petitie.
Op 1 juli gaat de wet werk en zekerheid in voor het onderwijs. Dit betekent dat iedereen die na deze tijd als vervanger aan de slag gaat voor een schoolbestuur een vaste aanstelling moeten krijgen als hij of zij reeds zes keer voor het betreffende schoolbestuur heeft gewerkt.
De invoering van de wet pakt voor de regio zuid ongelukkig uit. Hier moet immers nog drie weken les gegeven worden voordat de zomervakantie begint. Binnen de schoolbesturen van Limburg gaat het om vele leerkrachten (minimaal 70 alleen al voor Kindante) die per 1 juli niet meer voor de klas mogen staan. Leerkrachten die een heel jaar met een tijdelijk contract gewerkt hebben mogen de laatste belangrijke drie weken van het schooljaar niet afmaken met hun eigen groep. Dit is een groot gemis en verlies voor kinderen.
Ouders van Lahrhof en Loedoes verzetten zich hier hevig tegen en zijn 22 juni een handtekeningenactie begonnen. Deze week hoorden zij van het schoolbestuur dat de leerkrachten per 1 juli naar huis gestuurd worden en dat de in te vullen uren opgevuld gaan worden door parttime leerkrachten extra te laten werken, of door leerkrachten in te huren die nog niet eerder voor het betreffende bestuur hebben gewerkt.
De handtekeningenactie wordt op grote schaal gedeeld en is inmiddels ruim 650 keer getekend. Op deze beide grote scholen gaat het om 5 respectievelijk 6 leerkrachten die wegvallen. Dat heeft een grote impact op kinderen, team en ouders.
Officieel is de wet werk en zekerheid op 1 juli 2015 ingegaan, het onderwijs heeft een jaar uitstel gekregen om de wet in te voeren. Stichting Kindante heeft dus één jaar te tijd gehad om op een goede manier te anticiperen op deze wet. Helaas blijkt nu dat dit niet gelukt is.
Voor het onderwijs heeft deze wet hele andere gevolgen dan voor de reguliere arbeidsmarkt. In het onderwijs geldt één dag vervangen voor een schoolbestuur als één contract. Dit houdt in dat een leerkracht, die twee losse dagen heeft vervangen, na de derde dag recht heeft op een vast contract. Omdat de schoolbesturen nog steeds te maken hebben met krimp en er geen vaste aanstellingen beschikbaar zijn, mogen deze vervangers vervolgens een half jaar niet vervangen voor het bestuur.