Zuyd Hogeschool viert vijftienjarig bestaan

Donderdag 1 september viert Zuyd zijn vijftienjarig bestaan. Die dag vinden diverse evenementen plaats die deze gebeurtenis markeren.

Zo wordt het nieuwe onderkomen voor de Sittardse opleidingen, Ligne, in gebruik genomen, spreekt Gouverneur Theo Bovens de aanwezigen toe bij de opening van het nieuwe Hogeschooljaar en zijn er ’s avonds op de schootsvelden in Sittard feesten voor studenten en medewerkers: ‘Get in Li(g)ne’ en de ‘Zuyd fuyf’.

4000 studenten in Ligne
4000 studenten in Ligne

Trots

“We kijken er enorm naar uit om ons vijftienjarig bestaan samen met onze studenten en medewerkers te vieren. Dat dit samenvalt met de feestelijke ingebruikname van Ligne, is fantastisch. Dubbel feest dus”, aldus Karel van Rosmalen, voorzitter van het College van Bestuur van Zuyd. “Vijftien jaar is een betrekkelijk korte periode, maar in die periode is veel bereikt. Ondanks dat we de grootste hogeschool in Limburg zijn, zijn we een middelgrote speler in Nederland, maar als je kijkt naar de kwaliteit van diverse opleidingen van ons en naar de diepte en reikwijdte van ons onderzoek, behoren we tot de top van Nederland. Daar zijn we trots op.”

Hangende collegezalen
‘Hangende’ collegezalen

Lange voorgeschiedenis

Het kwaliteitsdenken binnen Zuyd kent een lange voorgeschiedenis. Hoewel Zuyd in 2001 is ontstaan uit een fusie tussen Hogeschool Limburg en Hogeschool Maastricht, bestaan diverse onderdelen ruim 65 jaar of langer. Bijvoorbeeld de Academie voor Verloskunde in Maastricht, waarvan de voorloper ‒ Katholieke Kweekschool voor Vroedvrouwen in Heerlen ‒ al uit 1913 dateert. Anno 2016 staat de opleiding Verloskunde nog steeds bovenaan de HBO Keuzegids. Maar ook de Hotel Management School Maastricht en diverse technische, medische en culturele opleidingen zijn ruim 65 jaar geleden ontstaan en trekken vanwege de kwaliteit studenten uit heel Nederland en het buitenland.

Ambities

Met circa vijftig bachelor- en masteropleidingen, dertig lectoraten, drie Centers of Expertise en vier onderzoekszwaartepunten is Zuyd diep verankerd in de Euregio en sluit tegelijkertijd nauw aan bij de topsectoren zoals door de Nederlandse overheid ingesteld zijn. Karel van Rosmalen: “Onze ambitie is om nog meer en nog beter onderzoek te doen voor bedrijven en instellingen. Bovendien streven wij een relatie met onze studenten na, die verder gaat dan alleen de duur van de opleiding. In de huidige tijd is het immers een must om jezelf ook na het behalen van je bachelor- of masteropleiding te blijven ontwikkelen. Zuyd heeft op dat gebied veel te bieden. Niet alleen qua trainingen en opleidingen, maar ook qua onderzoek. Zowel aan professionals als aan bedrijven en instellingen.”

Interieur collegezaal
Interieur collegezaal

Over Zuyd Hogeschool

Zuyd Hogeschool is een ambitieuze kennisinstelling in het hart van Europa met drie kernactiviteiten: onderwijs voor studenten, trainingen en opleidingen voor professionals, en onderzoek voor bedrijven en instellingen. Al jaren staan verschillende opleidingen van Zuyd in de top van de keuzegidsen. Dit hangt mede samen met de persoonlijke aandacht en kleinschaligheid van Zuyd. Bovendien werkt Zuyd ‒ over de grenzen van disciplines en organisaties heen ‒ intensief samen met het bedrijfsleven, (kennis)instellingen uit diverse sectoren en overheden, vanuit de overtuiging dat de 21e eeuw niet alleen om kennis vraagt, maar ook om het vermogen die kennis in praktijk toe te passen. Zowel binnen als buiten de (Eu)regio. De wortels en expertise van Zuyd gaan meer dan honderd jaar terug. Vanuit die kracht en in lijn met de sterktes van de (Eu)regio, concentreert het onderzoek van Zuyd zich rond de thema’s Innovatieve zorg en technologie, Transitie naar een duurzame gebouwde omgeving, Life Science and Materials, en Smart Services. Met 1.700 medewerkers biedt Zuyd zijn 14.000 studenten vijftig bachelor- en masterprogramma’s aan.

» meer informatie: www.zuyd.nl

Cookieinstellingen