Handhaving i-criterium werpt vruchten af

Foto: HH

Toen burgemeester Sjraar Cox op 1 juni handhaving van het ingezetenen-criterium (I-criterium) herinvoerde, waardoor coffeeshops geen softdrugs meer mochten verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen, was er een flinke piek te zien in de activiteiten van straatdealers.

Daarmee was vooraf al rekening gehouden. Er werd een meldpunt drugsoverlast ingesteld en op straat werd actief gehandhaafd. Inmiddels is de stroom van honderdduizenden buitenlandse drugstoeristen naar de stad nagenoeg volledig opgedroogd en zijn ook de activiteiten van de straatdealers op een laag pitje komen te staan. Parkeeroverlast in de omgeving van het station van Sittard, waar coffeeshops Skunk en Relax voorheen enorm veel buitenlandse klanten bedienden, behoren tot het verleden.

De vrees voor uitwaaiering van de activiteiten van drugsdealers naar andere buurten blijkt niet helemaal terecht. Voor zover dat het geval is gebeurt dat in beperkte mate en daarbij gaat het vooral om verkoop aan lokale afnemers. Omliggende gemeenten Stein en Schinnen ervaren tot nu toe geen extra overlast. Uit Beek zijn een tiental meldingen binnengekomen.

Of herinvoering van het I-criterium heeft geleid tot meer overlast van buitenlandse drugstoeristen in gemeenten als Kerkrade, Roermond en Weert is op dit moment niet bekend. Eind juni meldden deze gemeenten een lichte toename.

Burgemeester Cox stelt vast dat na 12 weken actieve handhaving van het I-criterium de doelstelling, namelijk een afname van het drugstoerisme en de daarmee gepaard gaande overlast, wordt gerealiseerd.

“Vastgesteld wordt dat het aantal drugstoeristen (niet-ingezetenen) aanwezig in de omgeving van de coffeeshops momenteel minimaal is. Dit is het resultaat van gerichte communicatie naar de nietingezetene bezoekers van de coffeeshops en controles op straat door de handhavende diensten, met name in de eerste weken na 1 juni 2016. Na 12 weken actieve handhaving is breed bekend dat de coffeeshops in Sittard en Geleen geen softdrugs meer (mogen) verkopen aan drugstoeristen.”

Straatdealers hebben in de eerste weken na herinvoering van het I-criterium slechts korte tijd van de situatie kunnen profiteren, maar hun aantal nam snel af naarmate er steeds minder buitenlanders naar de coffeeshops in Sittard en Geleen kwamen. Zowel in Sittard als in Geleen heeft dit duidelijk een positief effect op de omgeving gehad. Buurtbewoners laten weten zich veiliger te voelen en minder (drugs)overlast te ervaren.

De handhavende diensten blijven nadrukkelijk aandacht hebben voor enkele bekende straatdealers die soms nog doelloos ‘rondhangen’ en incidenteel een buitenlands voertuig aanspreken (of een poging hiertoe wagen).

Verder zegt de burgemeester erg tevreden te zijn over de coffeeshopexploitanten, die zich blijven houden aan het I-criterium en consequent een toegangscontrole uitvoeren aan de deur.

Lange adem

Volgens burgemeester Cox is de bestrijding van de illegale straathandel een proces van lange adem. “De eerste winst is echter behaald. Om de huidige positieve ontwikkelingen vast te houden dient de structurele aandacht te worden gecontinueerd. De komende periode zal daarbij uitwijzen of de huidige ontwikkelingen zich voortzetten en of het huidige positieve beeld zich stabiliseert.”

Drugsmeldpunt

Tot en met 23 augustus 2016 zijn door het drugsmeldpunt Westelijke Mijnstreek 327 meldingen ontvangen. Het betreft 142 meldingen uit Geleen en 167 meldingen uit Sittard. Er zijn 10 meldingen ontvangen uit de gemeente Beek. Uit de gemeente Stein en Schinnen zijn geen meldingen ontvangen. 154 meldingen zijn anoniem gedaan en 173 meldingen op naam. Ingeval van meldingen op naam is door het drugsmeldpunt (op werkdagen) binnen 24 uur (een eerste) contact gelegd met de melder.

Operationele cijfers

In de periode van 1 juni tot en met 23 augustus 2016 werden in het kader van de handhaving van het I-criterium in totaal 444 personen gecontroleerd.

Aantal controles van personen (betrokkenen/verdachten)   444
Aanhoudingen                                              38
Proces-verbalen politie/boa's                            145
Waarschuwingen gebiedsontzegging APV                      59
Gebiedsontzeggingen APV                                   15
Cookieinstellingen