Interessant dagje circulaire economie bij Loedoes

In basisschool Loedoes in de Sittardse wijk Hoogveld konden nieuwsgierigen zich afgelopen zaterdag laten voorlichten over Limburg Circulair, waarin een aantal bedrijven en instanties initiatieven ontplooien voor een duurzame economie.

De dag werd georganiseerd tijdens het landelijk Weekend van de Wetenschap.

Bezoekers kregen uitleg over duurzaamheid en het belang van het kunnen hergebruiken van grondstoffen. Afval bestaat niet in een ciculaire economie: alles moet herbruikbaar zijn. Dat stelt eisen aan de manier waarop producten worden ontworpen, want de erin verwerkte materialen moeten aan het einde van de economische of technische levensduur van een product weer volledig teruggewonnen en hergebruikt kunnen worden. Zo veranderen lege frisdrankflessen in fleecetruien, worden lege drankkartons weer omgetoverd in nieuw karton en verandert groente-, fruit- en tuinafval in compost en kattenbakkorrels.

» Limburg Circulair

biomassa-energiecentrale-sittard
Biomassa Energiecentrale Sittard

Nog een voorbeeld van duurzaamheid is de Biomassa Energiecentrale aan de Rijksweg Noord in Sittard, die zaterdag bezocht kon worden. Daar wordt hout- en snoeiafval gebruikt voor het verwarmen van woningen binnen het stadsverwarmingsproject Het Groene Net. In Hoogveld zijn er al 1200 woningen aangesloten op het warmtenet vanuit de Biomassacentrale.

Cookieinstellingen